Продажбата на пречиствателна станция „Албена“ би улеснила модернизацията ѝ

 

 Румен Николаев

 Общо събрание на акционерите на „Албена“ АД се проведе във ваканционно селище Албена на 22 юни в събота. На него бе гласувано изплащане на 13 стотинки годишен дивидент за акция за 2023 г. Това е увеличение спрямо предходния дивидент и представлява част от печалбата за 2023 г. в размер на 1,73 милиона лева. Основните приходи за миналата година надхвърлят 87 млн. лв. Собственият капитал на дружеството възлиза на над 482 млн. лева.

На общото събрание бяха гласувани финансовия отчет за 2023 г., доклади на ръководството, одитния доклад и останалите точки от дневния ред. Акционерите освободиха „Ди Ви Консултинг“ ЕООД като член на съвета на директорите (СД) и приеха Даниела Петкова за независим член на съвета на директорите. Тя е от същото дружество и ще е с мандат до 2028 г., когато изтича мандатът на настоящия съвет на директорите. За одитор бе избран „Приморска одиторска компания“ ООД с управител Илия Илиев.

На общото събрание присъстваха председателят на Съвета на директорите на „Албена“ АД Красимир Станев, зам.-председателят на СД Маргита Тодорова и Пламен Димитров, член на борда, и акционери, притежаващи 81 на сто от всички акции.

След общото събрание Красимир Станев отбеляза, че туризмът преминава през пета поредна трудна година. Той изрази очакване този летен сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Дружеството работи и за по-успешно туристическо лято с чуждестранни партньори. Един от основните проблеми за по-силен поток от туристи от Западна и Централна Европа се оказва недостатъчният брой на седалки при чартърните полети към българското Черноморие.

Маргита Тодорова сподели за активната рекламна кампания на дружеството сред немскоезични и други пазари и по-пряка връзка с повече крайни потребители и клиенти през социалните мрежи и други канали. Тя посочи като трудност за сезона забавените процедури в наши посолства при издаване на временни визи за чуждестранни кадри в туризма, повлияли на половината от очаквания персонал.

Юлиян Иванов, директор на инфраструктурата във ваканционно селище Албена и бивш управител на „ВиК Добрич“, отбеляза, че няма опасност за здравето и живота на хората след аварията на колектора на пречиствателната станция за отпадъчни води „Албена“. Проблемът се е получил на заустването след пречистване на водите от станцията. Той изтъкна, че нито Албена, нито който и да е друг от туристическия бранш, е страна в казуса. Дружеството подпомага държавните институции и „ВиК Добрич“ с техническа помощ и експерти за решаване на проблема. ПСОВ „Албена“ е собственост на „Албена“ АД, но дейността в станцията се извършва от държавна институция. При такава ситуация акционерното дружество е предложило  пречиствателната станция за продажба, за да бъде тя модернизирана заедно с други пречиствателни станции в региона, отговарящи на нарастналата туристическа база през последните десетилетия.

Д-р Тамара Стойкова, санитарен инспектор в „Албена“ АД, обяви, че ежедневните анализи във ведомствената и независима лаборатории сочат, че качеството на водите е в нормите по всички показатели.