Масова сеитба започва тази седмица, след спирането на валежите от първата половина на месеца. Времето от 5 до 25 октомври е най-благоприятно за качествена сеитба и да се сее на влага е добре, коментира земеделецът Атанас Жечев от Балчик, който обработва ниви в района на Балчик, Гурково, Царичино и Тригорци. Временно спряхме обработката на площи с пшеница и ечемик заради дъждовете. Който сее рапица, вече е приключил, добави той.

Средните добиви от по 700-800 килограма от декар при царевицата и 300-340 кг при слънчогледа, който м.г. нямаше и 200 кг, дават основание да бъде дадена рента, по-добра от миналогодишната, коментира стопанинът. Според Жечев спекулативна е нарасналата над три пъти цена на торовете, който и липсва от пазара.

Най-голямата кооперация “Черно море” в община Балчик започна авансово изплащане на рентата от по 120 лева за декар. Сума, два пъти по-висока от миналогодишната (55 лв. рента плюс 20 лева дивидент за членовете на кооперацията). Втора част със сигурност ще има, но размерът не може да се каже на този етап, коментираха от земеделската структура.

В земеделска кооперация Сокол – с. Соколово от 23 октомври започват изплащането на първа част от рентата – 100 лева на декар. Сумата може да остане така, може да има и второ плащане – не е категоричен в размера председателят Дончо Калудов, защото като цяло стойността за производство се оскъпява. Вече втора година се работи в условия на ковид, стагнация, висока инфлация, поскъпване на ток и газ, над 30 процента скок на цените на консумативи и материали, при торовете – над три пъти, коментира Калудов. Миналата година стопанството е платило по 60 лева на декар.

По данни на областната дирекция Земеделие жътвата на слънчогледа и царевицата в община Балчик е приключила на 14 октомври. При слънчогледа е завършила със среден добив 308 кг от декар при общо засети 89 100 дка със слънчоглед. В предходната стопанска година са получени средно 170 кг/дка от реколтираните 83 560 дка. През тази стопанска година площите с царевица в Балчишко са 81 500 дка, при среден добив от 656 кг/дка, което е значително повече от добитите през 2019/2020 година – средно по 240 кг/дка от засетите 85 310 дкацаревица за зърно.Според данните, подадени в областната дирекция по земеделие, засетите площи към средата на октомври с есенници за новата стопанска година в община Балчик са само с рапица- 12 885 дка.

Албена Иванова