Лилия Стоянова Пюскюлиевае родена в град Добрич като трето дете на д-р Стоян Пюскюлиев и Димитрица Иванова.На 5 години остава без баща.

Лилия завършва Първа гимназия с отличие и Висшия селскостопански институт в София, специалност полевъдство през 1962 г. По разпределение започва работа като агроном в с. Пчеларово през 1962-1963 г.През 1963 г. е приета в редовете на Българската комунистичека партия и привлечена на работа в Окръжния комитет на ДКМС като инструктор, я в края на годината става секретар по селскостопанските въпроси. На Десетия конгрес на Комсомола е избрана за член на ЦК на ДКМС.

На 1 март 1966 г. е избрана за народен представител на в Петото народно събрание от 375-ти Спасовски избирателен район.

От 1 февруари 1971 г. Лилия Пюскюлиева е изпратена на работа в Окръжия комитет на Отечествения фронт като отговорник за лекционната пропаганда, която дотогава се сизвършвала от Отечествения фронт.Създава се самостоятелна организация-Дружество за разпространение на научни знания „Георги Кирков”.

На 10 март 1972 се свиква учредителна конференция на дружеството. Новоизбраният Окръжен съвет избира за секретар Лилия Пюскюлиева. Така тя става основател и пръв секретар на ДРНЗ „Георги Кирков”  и в продължение на 13 години работи за  утвърждаване на авторитета му в окръга и страната.

В ежедневието и помага вроденото умение за диалог, за убеждаване, за привличане на симпатизанти. И характерното и себеотдаване а това, което върши, на отговорността и като ръководител.Резултатите са много добри-хиляди лекциина високо ниво, утвърдени и търсени лектори.Авторитетът на дружеството е и неин личн и спомага за редовното и преизбиране на отчетно-изборните конференции, за награждаването и със златна значка на Дружеството и орден „Кирил и Методий” – първа степен.

През 1984 г. е преместена на работа в Окръжния съвет на Демократичния съюз на жените като председател и координатор, където се пенсионира на 10 януари 1994 г.

През 1067 г. Лилия Пюскюлиева създава семейство с Енчо Тодоров Митев. Семейството има две деца:Тихомир Енчев Тодоров и Димитрина Енчева Маринова и 4 внука: Енчо, Йордан, Иван и Димитър.

Лилия Пюскюлиева живя един достоен живот и беше пример за своите деца и внуци за честност, всеотдайност и доброта.