Добруджанският краевед, родоизследовател и хореограф Иван Жечев, напусна този свят снощи, на 82 години.

 

През 2019 година Иван Жечев, чества своята 80-годишнина и 65 години творческа дейност. Тогава излезе и последната му книга „Дълг към род и Родина“.

Иван Жечев Костадинов е роден на 1 януари 1939 г. в с. Ръмник, Румъния. След сключване на Крайовския договор на 7 септември 1940 г. родителите му се заселват в с. Тянево, Добричко. От 1963 г. до 1974 г. Иван Жечев е танцьор в Ансамбъл „Добруджа“ в Добрич. Има значителен принос за развитието на танцовата самодейност в с. Тянево, Добричка община. Там той много години е танцьор и хореограф на любителския танцов състав. Бил е дългогодишен председател на Народно читалище „Васил Левски“ в Тянево, както и кметски наместник. Автор е на ретроспективните фотоизложби „Памет за нашите предци“, „Ваятели на добруджанския народен танц“, Чешмите на Добруджа“. На 20 август 2008 г. в бащината му къща в с. Тянево е открита музейната сбирка „Под бащината стряха“. Автор е на книгите „Моите житейски пътеки“ (2009), „Елате и вижте“ (2014), „Дълг към род и Родина“ (2019). Носител е на званията „Заслужил краевед“ (2008) и „Заслужил родоизследовател и краевед“ (2010).

Поклон пред паметта на Иван Жечев.

https://podiym1.blogspot.com/

Снимка: НДТ

Иван Жечев бе сътрудник на “Нова добруджанска трибуна” още от създаването на вестника. Бяхме добре дошли в дома му в с. Тянево, дом, който практически бе уникален музей. Мечтата на родолюбеца бе всичко събрано от него един ден да бъде стопанисвано от Община Добрич, от Регионалния исторически музей или Държавния архив. Самобитен родолюбец, който остави огромно наследство за Добричка област, Иван Жечев така и не доживя да стане почетен гражданин в края, на който отдаде изцяло живота си…

ПОЧИВАЙ В МИР, БАТЕ ИВАНЕ! И НА НЕБЕТО ДОБРУДЖА ЩЕ ИМА НУЖДА ОТ ТЕБ! ЩЕ ТЕ ПОМНИМ ВИНАГИ С ДОБРО!

НДТ