По искания на Окръжна прокуратура – Добрич съдът задържа под стража капитана и втория му помощник, обвиняеми за инцидента с кораба, заседнал край Камен бряг

Състав на Окръжен съд – Добрич уважи исканията на Окръжната прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго – престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Същата мярка „задържане под стража“ бе постановена и за втория помощник-капитан, който е бил на вахта през нощта на инцидента.

Срещу двамата са повдигнати обвинения, за които Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години за това, че са допуснали “да се повреди, да заседне или да потъне кораб и с това да създаде опасност за живота на другиго или значителна повреда на имот”.

По разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев, разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба. Прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също наблюдава работата по случая. НДТ