Последният гражданин на СССР, който беше изоставен в Космоса

0
1272

Сергей Крикальов се намира в Космоса, когато Съветският съюз се разпада. Тъй като не може да се върне на Земята, той, в крайна сметка, прекарва в орбита два пъти повече време от планираното. Те просто отказват да го върнат обратно на Земята.

Докато танковете преминават през Червения площад в Москва, хората строят барикади по мостовете, а Михаил Горбачов и Съветският съюз отиват в историята, Сергей Крикальов е в Космоса. Космическата станция Мир, която се намира на 350 км от Земята, е неговият временен дом.

Той се сдобива с прякора “последния гражданин на СССР.” Когато Съветският съюз се разпада на 15 отделни държави през 1991 г., Крикальов е информиран, че не може да се прибере у дома, защото страната, която му е обещала да го прибере, вече не съществува, пише rbth.com.

Как се случва това?

Четири месеца преди това Крикальов, 33-годишен бординженер, потегля към космическата станция Мир от космодрума Байконур, който се намира на територията на Казахстан. Мисията на Крикальов се очаква да продължи пет месеца и той не е подготвен да остане по-дълго.

След това се случва опитът за преврат. “За нас това беше абсолютна изненада,” спомня си Крикальов. “Не разбирахме какво се случва. Когато го обсъждахме, се опитвахме да проумеем как ще се отрази на космическата индустрия.”

А случилото се определено се отразява на космическата индустрия. Крикальов е информиран, че няма пари да бъде върнат на Земята. Месец по-късно той получава същия отговор: от Земята го молят да остане в Космоса още малко.

Минава още един месец, но отговорът не се променя. “Казват, че за мен е тежко, че това не е добре за здравето ми. Страната обаче се намира в много трудно положение и основният приоритет е да се пестят пари,” казва Крикальов, цитиран от списание Discover.

Изчакването

Всъщност, той е можел да напусне космическата станция. На Мир е имало капсула „Радуга“ за връщане на Земята. Ако Крикальов обаче беше избрал да я използва, това щеше да означава край на космическата станция Мир, тъй като на нея нямаше да остане никой, който да я поддържа.

“Чудех се дали имам силите да оцелея, за да завърша програмата. Не бях сигурен,” казва той. Мускулна атрофия, радиация, риск от рак, отслабване на имунната система с всеки следващ ден — това са само част от евентуалните последствия от продължителния престой в Космоса.

В случая на Крикальов мисията продължава два пъти по-дълго от първоначално планираното. Той прекарва 311 дни, или 10 месеца, в Космоса, като несъзнателно поставя световен рекорд. През този период планираните четири мисии са намалени на две и на нито една от тях няма място за допълнителен бординженер.

Русия, която по онова време има сериозни проблеми заради хиперинфлацията, продава места на други държави на ракетата Союз до космическата станция. Австрия, например, си купува място за 7 млн. долара, докато Япония плаща 12 млн. долара и изпраща телевизионен репортер.

Дори се говори за спешната продажба на Мир, докато все още работи. Всичко това означава, че другите членове на екипажи се връщат на Земята, докато Крикальов, който е единственият бординжинер, не може.

Блокиран в Космоса, далеч от дома, той ги моли да му донесат мед, за да повдигнат духа му. Не получава и мед, като вместо това му изпращат лимони и хрян.

Завръщането

Крикальов най-накрая се завръща на Земята на 25 март 1992 г., след като Германия плаща 24 млн. долара за билет за неговия заместник Клаус-Дитрих Фладе.

След кацането от капсулата Союз излиза мъж с надпис СССР и червения флаг на своя скафандър. Едно от описанията му от онова време е “блед като брашно и потен като топка мокро тесто.”

Дотогава вече целият свят е научил за тази “жертва на Космоса.” Четирима мъже му помагат да се изправи. Един от тях го замята с кожено палто, докато друг му дава купа с бульон.

Докато Крикальов е в Космоса, град Аркалик, в покрайнините на който каца, вече не е съветски, а е част от независима република Казахстан. Градът, в който е живял, вече не се казва Ленинград. Новото му име е Санкт Петербург.

Докато е в Космоса, Крикальов обикаля около Земята 5 000 пъти, а територията на неговата родина се е е свила с над 5 млн. кв. км. Съветската комунистическа партия, която е управлявала страната от 20-те години на 20 век, вече не е единствената и сега е просто една от многото.

Неговата месечна заплата от 600 рубли, която при потеглянето му към Космоса е считана за добро заплащане за учен, се е обезценила. Сега шофьор на автобус получавал два пъти повече пари.

“Промяната не е толкова драстична,” казва Крикальов по време на пресконференция няколко дни по-късно. “Аз живеех на територията на Русия, докато републиките бяха обединени в Съветския съюз. Сега се завърнах в Русия, която е част от Общността на независимите държави.”

Крикальов е удостоен е със званието „Герой на Русия“, а две години по-късно се отправя на нова космическа мисия, като този път става първия руски космонавт, летял на совалка на НАСА. Няколко години след това е част от първия екипаж, който пристига на новата Международна космическа станция. www.profit.bg