ПОСЛАНИКЪТ НА ЧЕХИЯ ГОСТУВА В ОБЛАСТНА УПРАВА

0
1183

 

На срещата присъства директорът на Държавен културен институт „Културен център – Двореца“ в Балчик Жени Михайлова. Дипломатът ще съдейства за възстановяване на връзките на област Добрич с област Злин в Чешката република 

В четвъртък областният управител Красимир Кирилов се срещна с Н. Пр. Душан Щраух – извънреден и пълномощен посланик на Република Чехия у нас. В разговор двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество. Областният управител сподели, че няколко години по-рано е имало преговори за подписване на Меморандум за сътрудничество между област Добрич и област Злин, но по обективни причини връзките са прекъснати. Дипломатът от своя страна изрази готовност да съдейства за подновяване на контакта между областните администрации и заяви подкрепа и готовност да подпомогне сътрудничеството между двете области.

Кр. Кирилов запозна Н. Пр. Д. Щраух с икономическия профил на област Добрич. Представи накратко и забележителностите и възможностите за туризъм на територията на областта. От своя страна дипломатът изрази добрите си впечатления от приятелските контакти, които ДКИ „КЦ – Двореца“ в Балчик има с Училището по стъкларство във Валашске Мезиржичи. Директорът на културния институт в Белия град Жени Михайлова сподели, че и тази година продължават установените добри традиции и в резултат на нови проекти по програмите „Еразъм +“, които „Двореца“ ще реализира, седем студенти от Чехия ще работят в културния институт в Балчик три месеца и половина през летния сезон.

В рамките на протоколната среща се обсъдиха възможности и перспективи за културен обмен, както и за развитие на икономическите контакти.