ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В БЪЛГАРИЯ /ВТОРИ ДЕН/

0
1094

Папа Франциск отправи молитва за мир към целия свят от столичния площад “Независимост”

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отправи молитва за мир към целия свят от столичния площад “Независимост”. Събитието за мир с участието на различните вероизповедания в България беше заключителното събитие от апостолическото пътуване на Светия отец в България.
Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път, каза Светият отец. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има “проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, обичани над всичко”. Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец, каза папа Франциск. И добави, че всеки от нас, по неговия пример, също е призван да стане строител, ковач на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека.
Мирът изисква и моли да направим от диалога – път, от общото сътрудничество – наше поведение, от взаимното опознаване – метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, каза папа Франциск.
Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят, заяви Светият отец.
С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната, каза папа Франциск в посланието си. И добави, че преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: “Св. Неделя” на нашите православни братя, “Св. Йосиф” на нас – католиците, синагогата на по-големите ни братя – евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост – църквата на арменците.
На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят, припомни Светият отец. Той пожела това символично място да се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи, отправи призив папа Франциск. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: “Направи от мен инструмент на твоя мир”. Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята на всички хора, които Господ обича, пожела Светият отец.
Около 2000 души присъстваха на събитието за мир на площад “Независимост” в София и въпреки дъжда и лошото време, никой не си тръгна по-рано.
Събитието за мир започна с песента “Ние сме светът”, изпълнена от детска формация. Прозвучаха поздрави и приветствия от представители на вероизповеданията в България. Беше представена арменска молитва за мир, а еврейската песен “Амин” беше изпълнена от деца от еврейската общност. Имаше също мюсюлмански призив за молитва и евангелистка песен, а самият папа Франциск като представител на католическата общност прочете молитва на Св. Франциск от Асизи. Символично, с песен по стихове на Иван Вазов, беше представено източното православие.

Нека мирът се разпространи по цялата земя, призова папа Франциск

В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи.
Това каза папа Франциск на събитието за мир на столичния площад “Независимост”.
Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие

От столичния площад “Независимост” папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир – последното от неговото апостолическо пътуване в България.
Мирът изисква и моли да направим от диалога – път, от общото сътрудничество – наше поведение, от взаимното опознаване – метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, каза папа Франциск.
Светият отец отправя своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред, да разчита на нас, каза папа Франциск

Трябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в една култура на прилагателните, на етикетите – този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими, каза папа Франциск в речта си пред католическата общност в църквата “Св. Архангел Михаил” в квартал Секирово в град Секирово.
Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните, посъветва събралите се в храма Светият отец.
Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо. Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко, докато любовта винаги отваря вратите, отбеляза Светият отец.
Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред, да разчита на нас, каза папа Франциск. Никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро, добави той.

Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза папа Франциск в църквата “Пресвето сърце Исусово” в Раковски

Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца – момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие, каза в проповедта си папа Франциск, отправена към 242 деца, дошли да приемат първо причастие на литургията в църквата “Пресвето сърце Исусово”.
Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб, каза папа Франциск. Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена – с тези думи се обърна към децата Светият отец.
Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата, каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.
Щастлив съм да приветствам децата за първо причастие, както и техните родители, близки и приятели, каза още в приветствието си към децата папа Францинск и ги поздрави с “Христос възкръсна!” По думите му този възглас е израз на радост на нас като християни, като на ученици на Исус, защото Той, Който дари живота си от любов, умирайки на кръста, за да унищожи греха, е възкръснал и ни направи осиновени чеда на Отеца.
Светият поздрави децата затова, че са облечени в бели дрехи, като за празник, което определи  като хубав и важен знак. Първото причастие е преди всичко празник, в който честваме Исус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави, добави Светият отец.
Изминахте дълъг път до срещата с Исус и да го приемете в сърцето си, който, според Евангелието, един ден умножи по чуден начин пет хляба и две риби, утолявайки глада на тълпата, която го следва и слуша, допълни папата. Това става по същия начин, по който днес вие помагате да стане чудото, в което ние възрастните да си спомним деня, в който приехме за първи път Исус в Евхаристията и да благодарим за това. Има чудеса, които могат да се сбъднат само ако имаме като вашето сърце – способно да споделя, да мечтае, да се доверява и да почита другите, каза папа Франциск.
В края на проповедта си пред децата папата каза, че е щастлив, че споделя с тях този важен момент, помагайки им да срещнат Исус. Това, според него е ден на приятелство, на радост, на братство и на близост между тях и цялата църква, което “именно в Евхаристията изразява братското общение на своите чеда”. И добави “Нашата лична карта е тази: Бог е наш Баща, Исус е наш Брат, Църквата е нашето семейство, ние сме братя, нашият закон е любовта!”. Той призова децата да се молят винаги със същите ентусиазъм и радост, които изпитват днес.
Папа Франциск призова децата заедно да кажат молитвата и да помолят управниците да работят за общото благо на всички, Исус да покаже любовта си към всички и никой повече да не страдат поради злобата на другите,  страданията на болните също да се излекуват, грешниците да се откажат от злото и всеки да изпита радостта от срещата с Исус. В края на тържествената литургия те изпълниха молитвата Отче наш.
Светият отец бе приветстван с “добре дошъл” от Негово високо преосвещенство монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивската епархия.
“Католиците от цяла България с радост Ви приветстваме. Раковски, нашата земя, е земя на вярата”, каза още монсеньор Йовчев. Събрани сме тук, за да отслужим Света Евхаристия, по време на която бяха дадени първи причастия, добави свещеникът. Той още веднъж благодари на папата, че е сред тях в този много важен ден за техните деца. Те дойдоха от всички краища на Родината, заедно със своите родители и катехисти и ви поздравяваме с нашия прекрасен великденски поздрав “Христос възкръсна!”, каза още епископът. По думите му децата знаят, че тяхното Първо причастие е първо, но не е единствено и те знаят, че пътят на обичта към Исус и ближния не се изминава за един ден, а през целия живот.
Децата изпратиха Светия отец с бурни аплодисменти и възгласите “Ние ви обичаме” и “Идете си с мир”. В двора на църквата и на оградата й е експонирана изложба на детски рисунки по темата. Пътят му към изхода на храма бе обсипан с листенца от бели рози.

Хиляди посрещнаха папа Франциск на пл. “България” в Раковски

Хиляди посрещнаха папа Франциск в Раковски, като го приветстваха през целия му път от пристигането му в района на града до влизането му в църквата “Пресвето сърце Исусово”.
Папамобилът потегли със Светия отец от района на автогарата в Раковски. От там започна и шпалирът от граждани, желаещи да го видят. По пътя си до центъра на града той приветства и благослови всички. В този момент забиха камбаните на храма, духов оркестър изпълняваше католически песни. Малко преди входа на църквата папата слезе от папамобила и поздрави присъстващите богомолци.
Светият отец поздрави и благослови лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата “Пресвета Богородица Йерусалимска”.
Около 2 000, по данни на полицията, са хората на площада, които бяха пропускани през три пункта след щателна проверка, която те изчакваха спокойно и заеха местата си преди 9,30 часа. На две огромни видеостени се предава директно движението на Светия отец, пак там всички ще имат възможност да проследят Светата литургия с първото причастие на 250 деца в църквата.
В храма, заедно с децата бяха допуснати и техните родители, както и представители на енориите у нас, които имат специални покани от апостолическата нунциатура у нас. Всички общо са около 750 души, колкото е капацитетът на църквата.
С автобуси пристигнаха богомолци от община Калояново – втората на територията на Пловдивска област с най-много католици.

Папа Франциск посети бежанския център “Враждебна” и благослови живеещите в него

През втория ден от апостолическото си пътуване в България папа Франциск посети бежанския център “Враждебна” в София и благослови живеещите в него.
Преди Светият отец да отправи своя благослов към бежанците в центъра, деца от центъра го поздравиха с песни и празнична програма.
“Много ви благодаря за гостоприемството. Благодаря на децата за техните толкова хубави песни, те са тези, които носят радост във вашия път, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст. Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си! Господ да ви благослови!”, каза папа Франциск в краткото си обръщение към бежанците в центъра.
След посещението си в бежанския център “Враждебна” папа Франциск отпътува за град Раковски, където в 11.15 часа ще отслужи Света литургия с първо причастие за 250 деца в църквата “Пресвето сърце Исусово”.  http://www.bta.bg