ПОМОГНИ НА СТЕФАН!

0
1363

Някога Ръдиард Киплинг казал: “ХОРАТА ОТСТОЯВАТ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ СИ И ГИ НАРИЧАТ ИНСТИНКТИ”

Бих добавил: струва ми се най-силният и основен инстинкт е този за самосъхранение, а неговата еманация – егоцентризмът.

2020 година “върви” подтискащо динамично. Не мисля, че последните БЪЛГАРСКИ поколения са били поставяни пред подобни изпитания, като тази КРИЗА във всичките й глобални и локални измерения. На тест са подложени нашите основни ценности – морални, етични, човешки…

Сега ви разказвам за Стефан от Добрич, днес вече  60-годишен професионален и успешен кулинар, но…. случва се инцидент на работното място, получава инсулт и от 2014 год. е със 100 процента инвалидност т.н.р. с чужда помощ /според нашата великолепна ТЕЛК система/, преживява  2-ри инсулт и става все по-трудно подвижен.

Няма пари – няма рехабилитация;

Без съпруга и деца, с малцина останали приятели, чието отдалечено ежедневие все по-рядко им позволява да му подадат ръка;

В реален риск от дългова спирала;

Без право на „специални”  помощи от социалната ни система;

Без баня и тоалетна, с течащ покрив над главата си в разпадащия му се дом ;

А неотдавна в разгара на короновирусната ИСТЕРИЯ  подведен и измамен от мобилния номер 1 А1;

Без ел.ток, “ОБСЛУЖЕН” социално-отговорно от   ЕНЕРГО-ПРО, защото североизточният монополист ОТКАЗВА да разсрочи неестествено големите му пролетни сметки.

Ужасен, безпътен, смачкан;

Безпомощен да се справи сам с НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНО битовите си нужди, Стефан има крещяща потребност от ВАШАТА ПОМОЩ!

Айнщайн също е грешил, разбира се, дано е сбъркал и в следната си мисъл: “ДА УНИЩОЖИШ  ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ е ПО-ТРУДНО от това ДА РАЗБИЕШ АТОМА на ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ му ЧАСТИЦИ”

Хронология на взаимоотношенията на Стефан Иванов Николов , Добрич, „Ст.Михайловски” 12, като клиент на Енерго-про през    2020 г.

Това вълнуващо послание ни изпрати нашият съгражданин Веско Стоянов, който се опитва да помогне на Стефан. Направил е и група във Фейсбук „Помогни на Стефан“, чрез която всеки, който желае и има възможност, би могъл да помогне. Направил си е труда и да „хронологизира“ сагата на инвалидизирания наш съгражданин с Енегро-про, която също ви предлагаме:

Хронология на взаимоотношенията на Стефан Иванов Николов , Добрич, „Ст.Михайловски” 12, като клиент на Енерго-про през    2020 г.

През зимата 2019-2020 год., която се оказа рекордно топла, Стефан получава нормални, някои биха казали „малки” сметки за консумирана ел. енергия /нормално – отоплява се и на печка с дърва и въглища /

За  периода  от  24-10-2019  до  23-11-2019      30.35 лв. с ДДС

24-11-2019  до  23-12-2019         29.88 лв. с ДДС

24-12-2019  до  23-01-2020         50.66 лв. с ДДС

До тук добре, но за 23 февруари 2020 г. сумата нараства – 208.66 лв. с ДДС

Макар да е затруднен, Стефан си я плаща.

За март „пристига” сметка в размер 248.75 лв. /с ДДС естествено.

ШОК

Докато се чуди какво да прави – „короновирусно” време, все пак : ограничени контакти, „САМОИЗОЛИРАЙТЕ  СЕ”,  пазете се !, … Ние /твърдят управляващите / сме социално-отговорни … комуналните монополисти ще разсрочат… те са социално отговорни … и пр. политически мантри и джиджи-биджи баластри, пристига и следващата сметка за април – 170.83 лв. /с ДДС/

Както вече казахме, Стефан е 100 процента инвалид, придвижващ се САМО с помощта на инвалидна количка и САМО с помощта на социален асистент или помощник.

На 21 май 2020 година подава искане в 5 пункта към Енерго-про –/вхoдящ No 5400829/,  съпроводено с жалба за

– Проверка на правилността на засечените данни;

– Проверка на редовността на отчетните периоди;

– Техническа проверка на изправността и точността на изм. уред СТИ /наречен електромер/;

–  Липса на „предупреждение” за значително завишената консумация на ел. енергия / в случая над 4 пъти /, нещо за което Енергоразпределитените Дружества са длъжни по закон да предупреждават клиентите си… /

–  С писмени отговори за исканията

Такъв писмен отговор пристига – но едва на 2 юни 2020 :

„Всичко е точно” – проблемът си е ваш – във вашата вътрешна ел. инсталация… добре, да допуснем …

На 8 юни 2020 Стефан подава искане за РАЗСРОЧВАНЕ на ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ( вхoдящ No 5414719)  .

Не получава отговор /нито писмен, нито по телефона/

След нова „разходка” до приемната на Енерго-про, Стефан узнава , че му е ОТКАЗАНО такова разсрочване /на сума над 400 лева – надхвърляща всичките му теоретични месечни доходи/

Изпаднал в ужас, на  18 юни 2020 г. Стефан подава искане за ПИСМЕН отговор на ОТКАЗА (вхoдящ No 5424659)  …

На последните 2 искания така и не получава отговор до днес.

Вместо това ел. захранването към дома му е ПРЕКЪСНАТО на 25 юни 2020 г.

За един инвалид това би могло да бъде равносилно на ритуално убийство… Все пак, дори в малкия си дом, той се придвижва единствено и само с помощта на инвалидната си количка…,  за която няма вече ток.

И така, уважаеми читатели, един напълно безпомощен човек лежи под покрива, от който лее вода, без ток, без условия за човешко съществуване… Дано не и без надежда. Защото както стана ясно, има и хора, готови да подадат ръка – като Веско Стоянов, който и чрез медиите се опитва да обедини добрата ни енергия, за да помогнем на Стефан!

/ Благотворителна сметка в лв. :  IBAN BG 58IORT80481090438400 / 

„ПОМОГНИ  на СТЕФАН”