Полша: Не можем да си позволим украинското зърно да влезе в страната

0
119

©

“Не можем да си позволи украинското зърно да влезе в Полша веднага след жътвата. Ако ЕК не вземе решени след 15 септември, ние ще вземем решение.” Това заяви министърът на икономическото развитие и технологиите на Полша Валдемар Буда в интервю за Polskie Radio 24.

“Не можем да си позволим украинското зърно да влезе в Полша веднага след жътвата. Полските фермери са приоритет. Те са тези, които трябва да продават полско зърно и да получат разумна цена за него. Ако няма решение от страна на ЕК относно удължаването на ембаргото за износ на украинско зърно, ще има решение от страна на Полша”, е коментирал министърът.

От 2 май ЕС въведе забрана за внос на зърно от Украйна в пет страни: Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. То беше въведено, след като Полша и други страни по неин пример сами въведоха подобни забрани.

Според документа на ЕС четири зърнени култури могат да бъдат транспортирани треанзитно в други страни от ЕС през петте държави. Настоящата забрана на ЕС изтича на 15 септември. В Европейския съюз се водят преговори за удължаване на ембаргото.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник