Полша за забраната за внос от Украйна: Имаме проблем с България

0
150

©

Петте държави от ЕС (Полша, Словакия, Румъния, Унгария и България) вече не стоят зад забраната за внос на селскостопански продукта от Украйна след 15 септември. “Имаме проблем с България“, е заявил министърът на земеделието на Полша Робърт Телус в интервю за полското радио RMF FM.

Телус е коментирал резултатите от срещата в испанския град Кордоба на земеделските министри на петте държави. Според него петте страни искат списъкът на ЕС да бъде “гъвкав” по отношение на забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна. Така, даден продукт може да бъде премахнат от списъка, ако неговият внос е желан, или може да се добави нов продукт, ако вносът е прекомерен.

Според Робърт Телус “гъвкавият списък” звучи добре на теория, но отваря поле за разногласия. Това означава, че петте страни вече не могат да стоят твърдо зад забранения в момента списък на ЕС от четири продукта, който включва пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица.

“Имаме малък проблем с България“, е признал Телус и е заявил, че България иска слънчогледовите семена да бъдат премахнати от списъка, защото българските преработватели трябва да ги внасят от Украйна. Вместо това тя би искала да включи “сухо мляко” в списъка.

Полският министър е признал, че дискусиите по този въпрос все още продължават. Телус е отбелязал, че Полша на свой ред иска да включи в списъка малини или мед. Не е известно и дали всички останали съседни на Украйна страни, в случай на отрицателно решение на ЕК, също ще въведат едностранни забрани, както планира да направи Полша.

Министърът е допълнил, че само Унгария “е много решена да въведе такава забрана заедно с Полша”, докато словаците “много сериозно обмислят решението”.

Робърт Телус е коментирал още, че е дочул, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е обещала на Украйна забраната за внос да не се удължава.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник