ПОЛИЦИЯТА СТАРТИРА АКЦИЯ “ЗИМА”

0
797

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия. Увеличават се злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци през тъмната част от денонощието, предпоставка за което е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението. Наблюдават се липса на достатъчно познания и подценяване на рисковите фактори от намалената видимост.
Тази година, традиционната акция „Зима” на „Пътна полиция” ще протече в рамките на месец ноември и ще бъде разделена на три основни етапа:
В първия – от 1 до 10 ноември – вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
От 11 до 20 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”.
В рамките на третия етап – от 21 до 30 ноември – кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“.
При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 2 ноември – без жертви велосипедисти, 16 ноември – без жертви пешеходци, и 30 ноември – без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства. В периода на протичане на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.
Основната цел на акцията е ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно -зимния период на територията на Варна и областта.  Акцентът на акция „Зима” пада върху запазване живота и здравето на хората. За постигане на тази цел ще бъдат използвани засилените полицейски проверки за контрол над участниците в движението и нулевата толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП, ограничаване до минимум на ранените и загиналите. Независимо от обявените теми на кампаниите, при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП, на място ще бъде санкциониран всеки нарушител. НДТ