Позитивният PCR тест не означава, че има вирус, който заразява

0
542

“Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса.

По отношение на ваксината сме още по-далеч”. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов – консултант в болница “Св. Анна” в София и председател на Медицинския експертен съвет към министър-председателя

Според проф. Костов позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват:

“Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази”, категоричен беше професорът и цитира данни от специализиран тест САЩ, според които: “Вероятността 10-и ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е малка”.

Проф. Костов посочи, че всички болни, които са доказани носители на COVID-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата.

Той уточни, че общо 14 дни е периодът за карантина вкъщи на заразен човек.

В предаването “Преди всички” проф. Коста Костов коментира идея на лекари от Южна Корея, че трябва да се премине към нова концепция – да се погледне към лекарствата, които има сега, и да се реорганизира тяхното приложение: “Тези колеги са извадили около 24 лекарствени продукти, между които има и някои любопитни, които и ние можем да използваме”.

Мерките се облекчават навреме, смята още той.

По думите на пулмолога е навременно облекчаването на мерките, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и “социално благополучие”, а не само отсъствие на болест и слабост.

“Трябва да бъдем много внимателни, защото това е коварен вирус, и да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена”.

Според него бройката на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото тя е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват.

Проф. Костов посочи, че вече са направили 10 редакции на документа с препоръки, свързани с пандемията от Covid-19, който Медицинският експертен съвет създаде.

“Колегите лекари ги ползват и интересът е огромен”, посочи проф. Костов и добави, че текстът непрекъснато се актуализира – всяка седмица в част от главите се появяват нови допълнения. По думите му съветът има подкрепата на цялата гилдия и някои от медиците представят собствен опит в текстове, които им изпращат.

https://novini.bg/