Пожарникари от област Добрич участваха в полево учение край румънския град Кълъраш

0
308

Десетчленен екип на Община Добричка и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич взеха участие в двудневно симулационно упражнение, организирано в сътрудничество с Инспектората за извънредни ситуации на окръг Кълъраш „Барбу Щирбей“, съобщават от местната администрация.

Учението се реализира по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020. Стойността на проекта е над 680 000 евро.

Симулацията бе основана на сценарий за наводнение, горски пожар, търсене на хора и произтичащите от това последствия. Партньорите имаха възможност да приложат на практика разработените по проекта стратегии и план за действие. Служителите на РДПБЗН – Добрич се включиха със закупени по проекта високопроходим автомобил и дрон за събиране, обработка и анализ на информацията.

В края на август Община Добричка бе домакин на съвместно полево учение за реакция при бедствия и извънредни ситуации, което се състоя при язовира край с. Одринци.  В него участваха служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Добрич и техни колеги от Инспектората за извънредни ситуации на окръг Кълъраш „Барбу Щирбей“.

БТА