ПОДСЪДИМ ЗА ГРАБЕЖ И НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАПОВЕД ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ Е ОСЪДЕН НА 3 ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

0
159

Окръжният съд в Добрич одобри споразумение, по силата на което подсъдимият А.В. получава наказание 3 години и 8 месеца лишаване свобода за грабеж и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

Със споразумението страните по делото приемат за безспорно установено, че на неустановена дата в края на месец февруари 2023г., в гр.Добрич, при условията на опасен рецидив, подсъдимият е отнел чужди движими вещи – златен синджир с висулка и златни обици, на обща стойност 1713.50лв., от владението на жена от същия град, с намерение противозаконно да ги присвои, като я заплашил с нож в дома й. Престъпното посегателството било извършено спрямо жената, с която подсъдимият живял около година на семейни начала – до декември 2022 година.

Мъжът признава вината си и по обвинението, че на 20 март 2023г., в Добрич, не изпълнил съдебна заповед за незабавна защита, съгласно която бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на същата жена и да не приближава до нея на по- малко от 100 метра, както и жилището, в което живее, като се доближил до нея и до дома й на по-малко от посоченото разстояние.

За извършените престъпления на А. В. са наложени отделни наказания, като е определено той да изтърпи най-тежкото от тях, а именно 3 години и 8 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим.

Съгласно споразумението златните накити, предмет на грабежа, ще бъдат върнати на пострадалата.

Делото в Окръжния съд бе образувано по обвинителен акт срещу подсъдимия, но в хода на разпоредителното заседание стана ясно, че страните са сключили споразумение. Съдебният състав прецени, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

Определението, с което Окръжният съд одобрява споразумението, е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.