Началникът на румънската армия призова за подготовка за война с Русия

 

Началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили Георгица Влад призова за подготовка за война с Русия. В интервю за румънската служба на радио „Свобода“ той каза, че румънското население, както всички жители на Европа, трябва да се подготви за възможното разпространение на руската агресия извън Украйна, предава УНИАН.

Според него Русия „се е превърнала в проблем за световния ред и за демокрацията“ и тя води война не само с Украйна, но и „с демократичния свят“.

„Населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, Европа, трябва да се тревожи и трябва да вземем подходящи мерки, за да бъдем подготвени. Повече от уверен съм, че президентът Путин ще прибегне до ескалация в близко бъдеще”, обяви той.

Военен №1 на Румъния се застъпи и за доброволно основно военно обучение за мъже и жени под 35 години и предложи правни реформи, така че Румъния да може законно да сваля руски дронове.

По-късно румънският премиер Марсел Чолаку изрази несъгласие с изказването на началника на Генералния щаб. Според Euractiv Чолаку е казал, че Румъния няма да участва в никакви войни. „Нека останем спокойни, Румъния няма да влезе във война“, каза той.

УНИАН писа по-рано, позовавайки се на военния експерт Иван Киричевски, че НАТО може прикрито да подготвя сили за пълна бойна готовност на фона на опасенията от руска атака срещу страните-членки на алианса. „Ученията на НАТО са като нашите учения през 2022 г., които очевидно бяха последният и много успешен етап от подготовката за тайна мобилизация за пълномащабна война“, каза той.

Според него европейските столици се готвят за руска сухопътна офанзива срещу страните от НАТО това лято.

https://trud.bg/

Румъния във Втората световна война

1940 г. се оказва съдбоносна за Румъния . На 26 юни 1940 г. Съветският съюз отправя ултиматум към страната да му отстъпи Бесарабия и Северна Буковина . Румъния опразва двете провинциии . Втората капитулация е решението на Виенския арбитраж Румъния да предаде на Унгария Северна Трансилвания . Последва и трета капитулация – Южна Добруджа е върната на България . На 6 септември крал Карол абдикира в полза на сина си Михай . Министър – председател става маршал Йон Антонеску . На 23 ноември Румъния се присъединява към Тристранния пакт и на територията и навлиза 680 000 -на германска армия . Румъния се включва в германската военна кампания срещу СССР на 23 юни 1941 г . До 26 юли са отвоювани Бесарабия и Буковина . Румъния анексира територията между Днестър и Буг като провинция ,, Транснистрия ” . На 6 декември Великобритания обявява война на Румъния , а на 12 декември Румъния обявява война на САЩ . Военните действия в Русия се затягат и през ноември 1942 г. започва катастрофата при Сталинград . Загиват 300 000 души . През 1943 г. започват опити за мир. На 1 юли 1943 г . външният министър Михай Антонеску при посещение в Рим предлага на Мусолини от името на всички германски съюзници да направи предложение за мир на англо-американците . На 24 декември румънците започват тайни преговори със Съветския съюз в Стокхолм . Следва трети опит за мир с началото на тайни преговори с англо-американците в Кайро на 17 март 1944 г. През август Червената армия навлиза в Румъния и окупира Яш , Кишинев и Акерман . Кралят и опозицията са насрочили преврат за 26 август , но датата се измества на 23 август . Маршал Антонеску е арестуван от кралската гвардия и се съставя правителство на генерал Санатеску .На следващия ден германците обстрелват и бомбардират Букурещ . В отговор на 25 авуст Румъния обявява война на Германия . На 31 август Червената армия влиза в румънската столица . На 12 септември 1944 г . е подписано военно примирие със Съюзниците в Москва . Правителството на Санатеску подава оставка на 4 ноември в резултат на нападките на комунистите към некомунистическите министри . Санатеску съставя второ правителство . То подава оставка на 4 декември . Съставя се правителство начело с генерал Николае Радеску . То ще управлява до март 1945 г. , когато ще бъде свалено с намесата на Андрей Вишински .

https://www.forumnauka.bg/

Половин милион евреи са били убити в Румъния по време на Холокоста

Половин милион евреи са били убити в Румъния по време на Холокоста – много повече, отколкото се смяташе досега. Това съобщи специална международна комисия, която бе създадена, за да хвърли светлина върху нацисткото минало на Румъния, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Комисията препоръча на Румъния, която бе съюзник на Адолф Хитлер във Втората световна война, да приеме фактите от историята си като построи мемориал на загиналите и като включи в програмата на училищата темата за Холокоста.

Международната комисия бе създадена миналата година, след като правителството отрече, че в Румъния е имало Холокост и предизвика дипломатически скандал с Израел, припомня Ройтерс.

“За нас това бе свещена мисия: да почетем истината като помним убитите”, каза председателят на комисията и носител на Нобеловата награда за мир Ели Визел. “За тях е твърде късно, но не и за техните деца, и за нашите”, допълни той.

В доклада на неговата комисия се посочва, че между 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи са били убити от румънските власти на територията на страната. Други 135 000 румънски евреи, живеещи тогава в контролираната от Унгария област Трансилвания, и 5000 румънски евреи, живеещи извън Румъния, също са загинали. Над 25 000 роми са били депортирани, а 11 000 от тях са били убити.

Досега се смяташе, че от наброяващата 750 000 души еврейска общност в Румъния по време на Втората световна война, са били убити около 420 000 души, припомня Ройтерс.

В момента в Румъния живеят около 13 000 евреи.

Заповедите да се унижават и унищожават евреите и еврейските институции са идвали от маршал Йон Антонеску. До преди две години Антонеску, който е екзекутиран през 1946 г., бе смятан за борец срещу комунизма и обезсмъртен чрез паметници из цялата страна, отбелязва Ройтерс.

Паметниците на Йон Антонеску бяха разрушени, когато Румъния, която се надява да стане член на ЕС, прие закон, забраняващ употребата на фашистки, расистки и ксенофобски символи.

https://www.mediapool.bg/