Със сключен договор на 26 януари 2024 г. между Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” и “Хидрострой” започва довършването на морската естакада на нос Шабла.

Това става ясно от получен отговор от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на зададен въпрос от народния представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Пристанищното съоръжение съставлява естакада с островна площадка, която навлиза до 414 м. в Черно море. Съоръжението се използва за разграничаване на морските пространства между България и Румъния, определяйки морската ни граница. Още при стартирането на проекта естакадата е определена като уникално съоръжение с изключително държавно значение.

В писмото министър Гвоздейков уточнява още, че процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка е приключила на 8 декември 2023 г., като решението е публикувано в Централизираната автоматизирана информационна система “Електронни обществени поръчки”.  https://delnik.bg

Възстановяват морската естакада при нос Шабла

Проектът, който се очаква да бъде изпълнен за 10 месеца, предвижда разрушаване на съществуващата естакада и на нейно място изграждане на нова, като се запазят габаритите на съоръжението

Започва възстановяването на морската естакада при нос Шабла, която беше оставена дълги години на морските стихии и бури и разрушена почти напълно, съобщи БГНЕС.

Стойността на договора е 6 186 353 лв.

Съоръжението е дълго 414 м и широко 6 м. Островната площадка е с размери 24/18 м и ще бъде на 8,5 м над морското ниво.

Проектът, който се очаква да бъде изпълнен за 10 месеца, предвижда разрушаване на съществуващата естакада и на нейно място изграждане на нова, като се запазят габаритите на съоръжението. Новото съоръжение ще се изгради от двойка тръбни пилоти през 12 м.

Ще се монтират парапети и осветление. Ще бъде изграден и пристан за кораби.

В началото на месеца Райна Бърдарева, кмет на Шабла, коментира, че възстановяването на морската естакада в Шабла е от изключително значение за общината. На първо място ще бъдат отстранени евентуалните опасности, тъй като естакадата е в много лош вид и създава риск за хората. От друга страна, посочи Бърдарева, има възможност в бъдеще районът да бъде обособен като рибарско селище, което е и целта на местната администрация.

20 април 2015

Източник: БГНЕС, Агенция “Фокус”

  1. Докъде стигна възстановяването на естакадата при Шабла?
  2. Депутат пита транспортния министър за ремонта на естакадата в Шабла
  3. ИЗПОЛЗВАТ БЕТОННИТЕ БЛОКОВЕ ОТ РАЗКОПКИТЕ НА КАРИЯ ЗА БРЕГОУКРЕПВАНЕ
  4. СЛЕД ДУНАВ МОСТ, ЕСТАКАДАТА Е НАЙ-ДЪЛГОТО СЪОРЪЖЕНИЕ НА ВОДА
  5. МОРСКАТА ЕСТАКАДА В ШАБЛА СЕ ИЗГРАЖДА НАНОВО
  6. НОВА ЕСТАКАДА МАРКИРА МОРСКАТА НИ ГРАНИЦА
  7. ЗАПОЧВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА МОРСКАТА ЕСТАКАДАТА НА НОС ШАБЛА
  8. ПОДГОТВЯ СЕ ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ЕСТАКАДАТА НА НОС ШАБЛА НА ДЪРЖАВАТА
  9. Борисов подари остров на община Шабла