Подобен на COVID-19 вирус убивал и през 2013 година

0
1006

Най-близкият в света вирус, известен като наподобяващ COVID-19, е бил открит през 2013 г. от китайски учени в изоставена мина. Това съобщават reddit.com и “The Sunday Times”.

В мината е имало смъртни случаи, причинени от респираторно заболяване тип коронавирус. В сезона на мусоните през август 2012 г. малък екип учени пътували до югозападен Китай, за да изследват ново и мистериозно смъртоносно заболяване. След като преминали през терасовидни чайни плантации, те стигнали до местоназначението си: изоставена медна мина, където със защитно облекло се впуснали в тъмнината. Моментално те са били поразени от неприятната миризма. Над главата, прилепите са били вкоренили. А под краката им имало изпражнения от плъхове. Това е било място за размножаване на мутирали микроорганизми и патогени, смъртоносни за хората. Седмици по-рано 6-ма мъже, които влезли в мината, са били поразени от заболяване, предизвикало неконтролируема пневмония. 3-ма от тях загинали.

Данните, описани от “The Sunday Times”, сочат, че вирусът е открит в част от фекална проба, която е била замразена и изпратена в китайска лаборатория за анализ и съхранение. Резултатите са показали най-близкото познато съвпадение с вируса, който причинява COVID -19 сега. Тогава изследователите са изпратили стотици проби в родния си град Ухан. Всички тези факти водят до предположението, че експерти по вирусите на прилепите се опитвали да идентифицират източника на Сарс – тежък остър респираторен синдром, причинил пандемия днес, която води началото си близо 10 години по-рано.  https://lupa.bg