Подводни маршрути за туристите разработват в Каварна

0
605

Тази година е предвидено да бъдат обозначени в морския район на Каварна подводни маршрути съвместно от Центъра за подводна археология и Историческия музей, съобщи директорът на музея в морския град Пенко Георгиев, цитиран от Агенция “Фокус”. Тези маршрути за подводни морски разходки ще могат да се преживеят от туристи, които разполагат с необходимото оборудване и квалификация за гмуркане.

Обектът е потъналият античен град в пристанището на Каварна. Обозначенията, които ще бъдат направени, ще улеснят туриста и водолаза и те следвайки набелязания маршрут, ще могат безопасно и комфортно да разгледат подводното богатство на района. Това лято ще бъде осъществен целия процес по маркирането и почистването на трасетата, а маршрутите ще бъдат достъпни за туристи вероятно следващото лято.

Пенко Георгиев подчерта, че условията в Черно море са много специфични и твърде различни от тези в някое южно море например, с кристално сини и прозрачни води, с много добра видимост. В Приморска Добруджа в морската вода често се налага водолаз да придружи туриста до даден обект под водата и дори да постави ръката му на него, за да го “разгледа” по този начин, чрез опипване. Обектът за разглеждане е в района на пристанището на Каварна, където времето често позволява такива подводни разходки. Надеждите са, че те ще предизвикат интерес. Първоначално ще бъдат изготвен един маршрут.

Интересни подводни туристически обекти, като потънали кораби и рифове, има по цялото северно черноморско крайбрежие – от румънските градове Констанца и Мангалия, през шабленското село Тюленово и нос Калиакра до Созопол на юг.