Линда Ловлейс е първата порно актриса в света, а големият ѝ пробив е през 1972г. Като звездата в първия пълнометражен порнографски филм, Линда се превръща в легенда. Но зад славата ѝ се крие тъмна история. Често е била малтретирана от майка си, а първият ѝ съпруг я принуждава да участва в порнографски продукции. Умира на 22 април 2002 г. в Денвър, Колорадо.

Линда Ловлейс е родена в Ню Йорк на 10 януари 1949 г. В началото на 20-те си години жената започва да излиза с Чък Трейнър, за когото в крайна сметка се омъжва, от части, за да избяга от семейството си. Но се оказва в още по-мъчителна ситуация – мъжът ѝ я кара да прави порнография.

По-късно Ловлейс споделя, че по онова време той контролирал всеки аспект от живота ѝ, заплашвал я с физическа саморазправа, ако не изпълнява заповедите му или се опита да го напусне. Трейнор отрича обвиненията.

Първият ѝ и най-добре известен филм излиза през 1972г. Сюжетът се върти около жена, която отива на зъболекар, за да задоволи сексуалните си желания. За разлика от другите порнографски филми по онова време, в него е включен и малко хумор.

Филмът печели около 600 милиона долара. Ловлейс обаче не получила нито цент от ролята си, а съпругът ѝ изкарал едва 1 250 долара.

Със своите пасторални секс сцени, филмът предизвиква национален дебат. Администрацията на Никсън, лидери на християнски и феминистки групи протестират срещу него и самата порноиндустрия. В цялата страна има полицейски набежи в киносалони, като властите изземват лентата. Наложени са и глоби срещу някои киносалони.

Ловлейс не се сблъсква с никакви правни предизвикателства, но е призована да дава показания по едно от многото съдебни дела срещу неговото „неприлично“ съдържание. Същата година Върховният съд решава да забрани този хард порно филмите, но това само предизвиква по-голям интерес към дебюта на Ловлейс.

linda-lovelace-the-evil-that-led-a-young-girl-to-become-an-adult-film-star

Не много дълго след излизането на лентата, Линда напуска Трейнър и прави опит да започне кариера като актриса. Но славата ѝ я изпреварва и тя така и не получава съществени роли. Затова Линда продължава да прави това, в което е най-добра – порнофилми. Въпреки разочарованията си в професионален план, в личен Линда намира малко щастие.

Тя се омъжва за Лари Марчиано и той е неотлъчно до нея, докато тя разказва историята на живота си.

В своята биографична книга, жената описва подробно, че първият ѝ съпруг я е държал като затворничка, принуждавал я да извършва неприлични сексуални действия, насочвал пистолет към нея. Освен това я принуждавал да прави секс с други мъже за пари. Най-голямата звезда на порноиндустрията се изправя срещу порнографията, свидетелствайки за нейните опасности пред Конгреса.

Въпреки щастието, което намира в новия си съпруг, младото семейство страда от безпаричие. Здравето ѝ също не е добре. Ловлейс се нуждае от нов черен дроб, след като нейният е силно увреден заради хепатит. През 1987г. получава нов.

През 1990 г. Ловлейс и семейството й се преместват в Денвър, Колорадо. Двойката се разделя през 1996 г., но тя остава в района и работи на местно ниво. Ловлейс умира в Денвър, Колорадо, на 22 април 2002 г. от наранявания, получени в автомобилна катастрофа на 3 април същата година.