Плевенската филхармония и солисти “омагьосаха” публиката в Добрич с нови аранжименти на филмова музика

0
292

Концертът „Световното кино в музика” на Плевенската филхармония завладя зрителите в Добрич, които аплодираха дълго музикантите и ги извикаха на бис в понеделник. Мултимедийният спектакъл прозвуча магично с изпълненията на инструменталистите и солистите на музика от най-красивите световни филми.

На сцената редом с Хилда Казасян излязоха Васил Петров, Теодосий Спасов, Живко Петров – „най-финият пианист, който рисува, а не свири”, както го представи певицата; тромпетистът Мартин Ташев и контрабасистът Борис Таслев, който се включва за първи път в турнето, разучавайки програмата специално за концерта в Добрич. Диригент на оркестъра е Борислав Йоцов, който изпълни на кларинет музика на Чарли Чаплин от филмите му „Светлините на града”, „Модерни времена”, „Хлапето” и др. Аранжиментите на песните в спектакъла са дело на Христо Йоцов, който е на барабаните.

Васил Петров заложи предимно на музика из френски филми, а заедно с Хилда Казасян накараха публиката и да танцува от място с песен из „Брилятнин”. Теодосий Спасов отведе всички някъде на запад, като вложи нашенски мотиви в композициите на Енио Мориконе, след което съвместно с Христо Йоцов се “развихриха” върху саундтрака на „Убий Бил” и други екшъни и наелектризираха обстановката. Концертът завърши с фрагменти от анимационни филми и бис от сериалите „Приятели” и „Двама мъже и половина”.

За разлика от предишния проект на Хилда Казасян – „Да послушаме кино”, който гостува в голямата концертна зала в Добрич, този път проявата бе в спортната зала „Добротица”. „Щастливи сме, че сме заедно”, каза на публиката певицата, „но нямаме търпение да се ремонтира Органова зала и да бъдем отново там”. Емблематичната за Добрич концертна сграда е обект на инвестиция за цялостно подобрение, каквото не е правено от създаването й. Ремонтът започна през есента на 2021 г. и се очаква да продължи 24 месеца.

Турнето на „Световното кино в музика” продължава на 12 юли в Силистра и ще посети над 33 населени места в страната. Българската телеграфна агенция е медиен партньор на спектакъла.

БТА