Плагиатка, разследвана за корупция – за европремиер

0
1200

Урсула фон дер Лайен, която в крайна сметка бе посочена за нов премиер на Европа стана световноизвестна с разкрития от ВВС през 2016 г. доказан случай на плагиатство на тогавашния военен министър на Германия. Става дума за буквално преписани 27 от 62 страници в нейната докторска дисертация, без да се позове на професора, който е автор на текста Герхард Данеман. Нещо, което бе потвърдено от ректора Кристофър Баум, при когото е защитена тезата. Преди нея двама министри на Меркел, разкрити за същото, подадоха оставки. Не и Урсула.
По-страшно е, че тя е разследвана и за корупция при доставките за армията в родината си. Поради това цялата палитра на местната преса я нарича „злощастна” (Билд), докато Велт се подиграва, че „поне за някого новината е добра – за Бундесвера” – в смисъл, че се отървават от нея. Шпигел избира за оценка позицията на ексшефа на Европарламента Шулц, според когото Урсула е „най-слабият министър на Меркел”. Свен Гиголд от Зелените пък споделя: „Европа заслужава по-добро решение от някой, който в Германия е обект на разследване и изобщо не е участвал в евроизборите”.
Най-остър е бившият вицеканцлер на Меркел и външен министър Зигмар Габриел, който направо призова: „Номинацията на Урсула е повод социалдемократите да напуснем правителствената коалиция”.
Поради всичко това, никак не е сигурно, че при гласуването на кандидатурата за председател на Европейската комисия след 2 седмици тя ще бъде подкрепена, особено от немските червени и зелени, а най-вероятно и от целите им групи в ЕП. За минаването на номинацията и избирането на фон дер Лайен трябват половината плюс един глас на евродепутати.  https://19min.bg