Пет награди от Националния онлайн конкурс „Дивите божури” спечелиха деца от Добрич и Каварна

0
1955

За втора поредна година се проведе  Националният конкурс за детска рисунка на тема „Дивите божури‘ 2020“, който този път беше изцяло онлайн. . Организатори на националният  форум са  Детско  творческо  ателие  към  НЧ „Христо Ботев” в град  Божурище, Асоциацията на парковете в България и Българска фондация „Биоразнообразие”.  Младите  творци   са изпратили   540 рисунки от 74 населени места  на  България.

Независимо жури  определи победителите  в  три категории.

Доротея Тодорова от   Арт школа „Цветно“гр. Добрич  печели   I място в категория   „Божурени пейзажи“   Възраст 13-16

Николета Галинова Маринова, 15 г.  от град Каварна   ученичка на  Елена Русева се класира втора   в същата категория и в същата възрастова

Денислава Димитрова  гр. Добрич  получава почетна грамота   за своята  рисунка в категория „Божурени пейзажи“  във възрастова група от 10-13 год.

Надежда Маринова  –гр. Добрич  се нареди на трето място в  категория „Красотата на дивия божур“   възраст до 10години..

 Ачелия  Левент от гр.Добрич  също получи трето място но в  категория „Рисунки с природозащитно послание във възрастова група 13-16г.

Пейзажите с цъфнали диви божури привличат интереса не само на природолюбителите, но и на туристите. И за да могат красивите цветове да радват очите в бъдеще, природозащитни организации са насочили усилията си към подрастващите. С различни инициативи те запознават децата с красивите диви цветя и нуждата от тяхното опазване.

Организаторите на конкурса   благодариха на децата и техните учители : “ Благодарим на всички деца, които ни изпратиха прекрасните си творби!Получихме 540 рисунки от 74 населени места. Щастливи сме, че толкова много деца се вдъхновиха от дивите божури!Всички деца получават грамота за участие.

Благодарим на всички вдъхновени учители, които въпреки сложната ситуация, успяха да мотивират децата!

Благодарим на всички ръководители на арт школи, които въпреки затворените ателиета, успяха да подготвят дистанционно децата!“

Всички участвали в конкурса рисунки са показани в онлайн изложба.!https://youtu.be/7h4sJmIYScg