Всеки има свой идеал за красота, противоположностите се привличат, а бракът прави човека по-щастлив. Романтичните отношения са заобиколени от много стереотипи. Въпреки това, резултатите от научните изследвания може да ви изненадат. Статистиката показва, че зимните месеци са най-популярното време за годеж. Именно през студения сезон мнозина започват да мислят за важността на сериозна връзка. Оказа се обаче, че представите ни за любовта и романтичните отношения са заобиколени от много фалшиви стереотипи. Какво влияе върху нашия избор по време на онлайн запознанства? Наистина ли връзката е по-щастлива, когато партньорите са подобни един на друг? Наистина ли семейните двойки се наслаждават повече на живота? И моногамията е най-добрият вариант за връзка?

Отговорите на изследователите може да ви изненадат. BBC Future събра най-често срещаните фалшиви стереотипи за любовта и романтичните връзки.

1. Нашият идеал за красота е много течен

Онлайн запознанствата са един от най -често срещаните начини да срещнете бъдещата си съпруга или съпруг днес. Но вашият профил е само един на милион други и мисълта изглежда доста неприятна.

Проучванията обаче показват, че привлекателността на едно лице до голяма степен зависи от снимката, която видяхме пред него. Ако ни се стори привлекателно, тогава снимката на следващия потребител ще изглежда привлекателна.

Така, когато лицето ни е сред многото внимателно подбрани снимки на други членове на социалната мрежа, това ни носи само полза.

Друго предимство е фактът, че гледането на профили в мобилни приложения за запознанства обикновено е много бързо.

И тук се задейства ефектът на „бърз поглед“, тоест колкото по-малко гледаме лицето, толкова по-привлекателно ни изглежда.

Както обясняват учените, това ви кара да погледнете отблизо снимката и по този начин да не пропуснете потенциалната си половинка.

2. Противоположностите не винаги се привличат

Някои личностни черти са полезни за една връзка, независимо дали и двамата партньори ги имат или само единият. Това е преди всичко доброжелателност и ниско ниво на невротизъм.

За някои други черти на характера обаче е важно съчетаването им в партньорите.

Например, тревожните хора със страх да не бъдат изоставени се радват повече на връзка с партньор със сходна личност.

Също така е добре за една връзка, когато и двамата партньори са или ранобудни, или сови.

Въпреки това, виждането на отражението на някои от вашите собствени черти във втората ви половина не винаги допринася за връзката. Това се отнася преди всичко за такава черта като съвестност.

Ако единият партньор е по-дисциплиниран и предпочита планирано, а не спонтанно поведение, това работи добре за връзката. Очевидно такава двойка компенсира недостатъците на другия.

3. Да, бракът ви прави по-щастливи – но не завинаги.

Двойките, които си подхождат, обикновено се женят след това. Но какво означава това за вашата личност – и вашето удоволствие от живота?

Изследванията показват, че бракът променя характера на човек.

Четиригодишно наблюдение на повече от 15 000 германци показа, че след брака хората стават по-малко отворени за опит и по-малко комуникативни. И приятели на много младоженци наистина могат да потвърдят това.

От друга страна, женените участници в проучването отбелязват, че са подобрили уменията си за самоконтрол и са се научили да прощават повече, което очевидно е важна черта за дългосрочните връзки.

Това обаче е само собственото мнение на хората, с което половинката им може да не е съгласна.

Що се отнася до арогантността на семейните двойки, този ефект наистина съществува и се дължи на факта, че младоженците всъщност се смятат за по-щастливи от необвързаните си приятели – поне за известно време.

Удовлетворението от живота на много хора се увеличава след брака, но след няколко години, като правило, се връща към предишното си ниво.

4. Разводът променя вашата личност

Прекратяването на дългосрочна връзка обаче се отразява и на личността.

Например, проучвания, включващи хора на средна възраст, показват, че жените стават по-отворени и общителни след развод.

От друга страна, разводът е по-труден за мъжете. Те са склонни да стават по-невротични и несигурни.

И мъжете, и жените стават по-малко надеждни след развода.

Прекъсването на дългосрочна връзка засяга личността на човека, но неговият характер също влияе върху начина, по който се справя с драматични промени в живота.

Екстровертите често се женят отново, докато невротиците са склонни да имат редица краткосрочни връзки.

5. Полиаморите са по-склонни да правят по-безопасен секс

Моногамията, разбира се, не е единствената възможност за връзка. Полиаморията – романтичните връзки, включващи повече от двама души – стават все по-чести.

За разлика от моногамните бракове, в полиаморните отношения няма изневяра – нови романтични връзки се установяват открито и със съгласието на партньора.

Изследванията показват, че полиаморите имат по-силни приятелства извън любовния живот, отколкото моногамните двойки.

Едно интернет проучване установи също, че хората, които са в полиаморни връзки, са по-склонни да правят по-безопасен секс.

Ако обаче не сте склонни към любовни отношения с няколко души едновременно, не се обезкуражавайте – нищо не сте загубили.

Хората, които са склонни към полиамория, всъщност са по-отворени към много връзки, включително приятелства.

Освен това изследванията показват, че полиаморите като цяло не се чувстват нито по-малко, нито по-щастливи от двойките в моногамни връзки.

www.bbc.com