ПЕТ ГОДИНИ СЛЕД ПОТОПА ХОРАТА ТЪНАТ В ЗАЕМИ

0
1228

 

На 20 юни се навършиха точно пет години от страшната нощ през 2014-а, когато водната стихия уби един човек в Добрич и остави стотици семейства без всякаква покъщнина, мебели и дрехи, а голяма част от тях – и без дом. Пострадалите по една от най-засегнатите улици – „Копривщица”, все още са потънали в заеми. „Синът ми има няколко заема – четири-пет. Държавата ни даде 5 000 лева, за толкова бе оценена къщата ни, ама с 5 000 лева нова къща не се вдига“ – разказва 72-годишната Костадинка Петрова от №13 А. В нощта на потопа цялата й къща се срутила, а тя и семейството на сина й едва оцелели. Едва преди десетина дни синът успял да купи спалня. Все не стигали парите за матрак. Каквото мъжът изкара, банките го вземат, щото те не чакат, казва още баба Костадинка. Кухнята е разхвърляна, защото съвсем наскоро по-малкия й син подарил на брат си старата си кухня. Хладилник, изнесен навън, чака ремонт. Въпреки трудностите, баба Костадинка ровичка из двора, където е засяла зеленчуци и се грижи за голямата си любов – цветята.

Съседите й, на №15, съборили всичко, каквото останало от къщата и се преместили да живеят в апартамент, който до нощта на 19 срещу 20 юни 2014 г. отдавали под наем. Сега използват мястото на „Копривщица“ като земеделска нива.

Съседи на баба Костадинка са Елка и Стефан. В нощта на потопа две от стаите, където живеели двамата със сина си Гошко, инвалид първа степен, напълно рухват. Пороят отнася всичко –  легла, шкафове, дрехи, покъщнина. За щастие, всички успели да се спасят, в това число и майката на Стефан – Елена, която живеела в другата част на къщата. „Елка се оправи по-бързо от нас, защото много хора от цялата страна й помогнаха“, обяснява Костадинка.

Елка получила много колети от българки, които живеят в Брюксел – храна, дрехи, препарати. Веси от Враца изпрати на Гошко телевизор и игра. Непознат дарител му  изпрати легло, библиотека и маса. Във вид на дарения са Итонг, латекс и разни строителни материали. Непознатата Дора от София изпраща няколко пъти дарения, друг непознат столичанин пристигнал с личния си автомобил в Добрич, качил Елка в колата си и тръгнали по магазините. Днес къщата на Елка изглежда кокетно – с външните стълби и саксиите с цветя по тях.

В нощта срещу 20 юни 2014 г. невиждан потоп заля цялата област Добрич. Само за няколко часа над областния център се изсипаха 100 л на кв. м.  Мехмед и Синан, и двамата на по 18 г., живеещи на ул. “Осъм”, са извадили инвалид, който се е удавил в дома си през нощта в два часа. Мехмед изкъртил вратата и двамата с приятеля му сложили възрастния човек върху нея и го избутали навън, като в лодка, но вече бил удавен.

Ниските части на Добрич останаха буквално под вода. От паркираните по бул. „Русия” автомобили се виждаха само част от таваните. Вълната мятала контейнери за боклук, които се блъскали в колите. Много от хората не успяха да отидат на работа, тъй като нивото на водата мина над метър и бе невъзможно излизането от жилищните блокове. Собственик на каяк спаси майка с дете, наложи се екипи на Гражданска защита също да спасяват хора с лодки. Всички пътища бяха затворени. Автогарата бе залята и оттам не тръгна нито един автобус по междуградска линия. Хуманитарна гимназия, детска градина и детска ясла бяха заляти с вода. Градският парк се превърна в езеро, след като водата стигна височина от 2,5 м. Тогавашният кмет Детелина Николова обяви бедствено положение и затвори всички учебни заведения. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST