Перник е домакин на 23 -то издание на зоналната изложба „Струма“

0
4



Перник е домакин тази година на зоналната изложба „Струма“, в която участват 91 творци с 162 произведения на изкуството, каза за БТА Елена Темелкова – директор на „Галерии – Перник“. В изложбата са включени живопис, графика, скулптора и нетрадиционно изкуство, както и керамика и текстил. От Перник участват 48  представители.

Георги Андонов от град Кюстендил е носителят на наградата на Съюза на българските художници (СБХ) от 23 -то издание на изложбата. Бисера Вълева бе наградена в категория живопис. Евтим Постолов за графика, Звезделина Тодорова за скулптора и Пламен Бонев в категория живопис.

Носителят на голямата награда, както и носителите на призовете в различните категории, бяха определени от Комисия от творци от трите града и председателя на СБХ Любен Генов. 

На откриването на изложбата присъстваха заместник – министърът на културата Амелия Гешева, областният управител на Перник Людмил Веселинов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Кристиян Иванов заместник -кмет по културата на Община Кюстендил, Владимир Стоянов от Община Благоевград.

„За мен е чест да бъда в такъв ден сред вас. Не съм виждала празник на града, в който да има такава почит към изобразителното изкуство. Мисля, че Перник празнува деня на изобразителното изкуство“, каза по време на откриването на експозицията Амелия Гешева.

Произведенията са подредени в трите изложбени зали „Любен Гайдаров“, Арт салон и галерия „Кракра“.

През 1968 г. е направена първата такава изложба. Всяка година експозицията се редува в градовете Перник, Благоевград и Кюстендил. През трите населени места минава река Струма, затова е наречена зонална изложба „Струма“. 



Източник БТА