Параклис, посветен на свети Йоан Рилски, бе осветен днес на Коматинските скали

0
6



Параклис, посветен на свети Йоан Рилски, бе осветен днес на Коматинските скали. Множество мирани се събраха край красивите скални образования, в които вече е вплетен и малък храм.

В деня, в който Православната църква почита паметта на преподобния свети Йоан Рилски Чудотворец – небесен покровител на българския народ, параклисът бе осветен от отец Спас Веселински, който след служението припомни пред вярващите житието на светеца и примера, който дава с праведния си живот. 

Честити сме, братя и сестри, и ние, в нашата община, да имаме този храм великолепен, малък, но благоукрасен, каза отец Веселински. Той припомни, че преди известно време при тези величествени образования не е имало нищо. „Скатът беше гол, а за кратко време се построи параклис, посветен на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец“, каза отецът. Съграденото е не само за нас, но и за поколенията след нас, защото то ще остане и нашите наследници ще имат честта да имат този небесен закрилник, добави свещеникът.

Скалният параклис е изграден на това място по идея на художника Николай Кашев, тъй като има исторически данни, че свети Иван Рилски е минавал от тук, разказа за БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов. Той посочи, че основите на параклиса са положени преди три години, но след кратък застой, в началото на тази година е взето решение малкият храм да бъде довършен за днешния празник. 

В изграждането на храма се включиха много хора от цялата община, много хора дариха, много хора работиха безвъзмездно, каза още Апостолов. Направихме един красив параклис в може би една от най-красивите местности в нашата страна, допълни той. Трябва да се знае, че в Тросковския манастир, който се намира на около два километра от Коматинските скали, са събирани голяма част от парите за изграждане на Рилския манастир, разказа още кметът на Симитли. 

По думите на Апостолов, Коматинските скали са място, което привлича много хора, през почивните дни винаги има колоездачи, мотористи, хора, които идват със семействата си. С изграждането на параклиса се очаква интересът към местността да бъде още по-голям.

Имаме още много идеи за облагородяване на това място и се надяваме, че все повече хора ще идват тук, допълни той. 



Източник БТА