МОСКВА, 24 юни. / ТАСС /. Руският президент Владимир Путин смята, че бъдещето на света не може да се представи, ако Червената армия не го беше защитила.

“Невъзможно е да си представим какво би се случило със света, ако Червената армия не го защити”, заяви държавният глава на парада на победата.

“Нейните войници [Червена армия] не се нуждаеха от война, нито от други страни, нито от слава, нито от чест. Те се стремяха да довършат врага, да спечелят и да се върнат у дома. И платиха незаменима цена за свободата на Европа”, подчерта Путин.

“Винаги ще помним, че съветският народ смаза нацизма”, каза президентът. Той обърна внимание на факта, че това са „милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз“. “Отпред и отзад, в партизански отряди и под земята – те се биеха и работеха според законите за храброст и единство, защитавайки земята си, продължиха да се бият”, заяви руският лидер. “Те освободиха европейските държави от нашествениците, сложиха край на ужасната трагедия на Холокоста, спасиха германския народ от нацизма, от неговата смъртоносна идеология”, изброи той.

Съветският народ

Държавният глава призова да се помни, че основната тежест в борбата срещу нацизма е именно съветският народ.

“Много стотици хиляди бойци бяха убити в чужда земя. Наше задължение е да помним това, да помним, че съветският народ падна основната тежест в борбата срещу нацизма”, заяви държавният глава на парада на Победата.

“През 1945 г. над 80% от въоръжените сили на Германия и нейните сателити бяха концентрирани срещу СССР, но тази безмилостна армада се оказа безсилна срещу единството на съветските граждани”, каза Путин. И подчерта: „Нашите хора успяха да преодолеят ужасното, тоталното зло“.

Руският лидер припомни, че съветският народ „побеждава над 600 вражески дивизии, унищожава 75% от общия брой самолети, танкове, артилерийски части на противника и до края на победата премина своя героичен, праведен, безкрайно жертвен път“. “Това е основната, честна и неусложнена истина за войната. Трябва да я защитим и защитим, да я предадем на нашите деца, внуци и правнуци”, убеден е Путин.

Той отбеляза, че „днешният военен парад е в чест на тази свещена истина, в чест на изключителното поколение победители, определили резултата от цялата световна война“.

Система за безопасност

Президентът каза още, че Русия е отворена за диалог и сътрудничество за създаване на обща система за сигурност, от която бързо се променя съвременният свят.

“Ние разбираме колко е важно да укрепим приятелството и доверието между нациите и сме отворени за диалог и сътрудничество по най-належащите въпроси на международния дневен ред. Сред тях е създаването на обща надеждна система за сигурност, от която се нуждае сложен, бързо променящ се модерен свят”, каза Путин.

Според него само заедно държавите могат да защитят света „от нови опасни заплахи“.

„Ние знаем и пред предизвикателствата, пред които планетата е изправена днес, особено остро чувстваме коя е най-голямата ценност – човек, неговите мечти, радости, надежди, спокоен, спокоен, творчески живот“, подчерта руският лидер.

Съюзнически принос

Русия никога няма да забрави приноса на съюзниците на СССР в антихитлеристката коалиция и всички борци срещу нацизма към приближаването на Победата, заяви президентът на Руската федерация.

“Никога няма да забравим приноса на нашите съюзници за наближаването на Победата, значението на втория фронт, открит през юни 1944 г. Ние почитаме смелите бойци на въоръжените сили на всички държави от антихитлеровската коалиция, подвигът на всички борци срещу нацизма, които безстрашно са действали в Европа”, каза руският лидер ,

Той отбеляза, че парадът на Червения площад заедно с руските войници ще се проведе от представители на Азербайджан, Армения, Беларус, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. “Радваме се да приветстваме нашите приятели, гости от различни страни, дошли в Москва, за да отдадат почит на всички, които защитаваха мира на планетата”, подчерта Путин.

Бъдещето на планетата

Победата във Великата отечествена война през 1945 г. определи бъдещето на планетата за десетилетия напред, заяви руският президент.

“Поздравявам ви за 75-годишнината от Победата във Втората световна война”, каза Путин, обръщайки се към участниците в парада. “Победата, която определи бъдещето на планетата за десетилетия напред и завинаги остана в историята като най-грандиозна по своя мащаб, значимост и духовно, морално височина. ”

Той припомни, че на 24 юни, преди 75 години, на Червения площад се проведе легендарният Парад на победителите. “Този парад остана в историята като триумф на безпрецедентна сила, като триумф на доброто над злото, мира над войната, живота над смъртта. От името на всички защитници на Отечеството знамената и стандартите на победените нацисти бяха хвърлени на площада с презрение като знак за справедливо възмездие и сурово възмездие. предупреждения “, каза Путин.

Президентът отбеляза, че „комбинираните полки на фронтовете и полковете маршируват по Червения площад и всички, които смело, не щадящи себе си, се бият за родината си, завърнали се у дома с победа, и милиони войници завинаги останали на полетата на битката. ”

“Днес сведем глава пред благословената памет на всички, които не са дошли от войната. Опечаляваме ветераните, които вече са ни напуснали”, добави Путин.

Унифициран подвиг на ветерани
Както отбеляза президентът на Руската федерация, ветераните от Великата отечествена война живеят в различни страни, но те не могат да споделят общия си подвиг, това е собственост на цялото човечество.

“Днес ветераните от Великата Отечествена война живеят в различни страни, но е невъзможно да споделят единствения си голям подвиг за спасяването на цели нации от смърт, варварство и поробителство. Този подвиг е без никакво преувеличение собственост на цялото човечество”, заяви руският лидер.

Той нарече благодарността към ветераните неизмерима. “С живота си, с съдбата си, вие доказахте колко е важно да можем да защитаваме ценностите на мира, хуманизма и справедливостта. Ще направим всичко по силите си, за да не помне паметта за вашите героични постижения, това е задължение на нашата съвест и нашата отговорност към настоящето и бъдещето – каза Путин.

“Слава на поколението, победило нацизма! Слава на героите от Втората световна война! Ура!” – президентът завърши речта си.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт