С ветовната пандемия от коронавирус вероятно ще приключи до юни, заяви днес старшият медицински съветник на китайското правителство Чжун Наншан, цитиран от Daily Sabah.

Нивата на повторна инфекция сред възстановените пациенти са ниски. Голяма част от случаите на болни, пристигнали в Китай от друга държава, са пациенти, които не са проявявали никакви симптоми на заболяването, коментира 83-годишният епидемиолог, известен с това, че е помогнал в борбата с епидемията от SARS през 2003 г.

Китай щеше да види много по-малък брой инфекции от новия коронавирус, ако страната беше предприела по-бързо строги мерки за контрол, заяви в четвъртък известен китайски учен, с което отправи критика за начина, по който Пекин е действал по отношение на болестта.

Правителството бива критикувано, че не действа достатъчно бързо и е укорило онези, които се опитали да предупредят от рано за епидемията, при която загинаха над 2700 души, а са заразени над 78 000 в континентален Китай.

Ухан, централният град, където заразата бе открита за първи път през декември 2019 г., е в в изолация от 23 януари.

“Ако бихме могли да предприемем строги превантивни мерки в началото на декември или дори в началото на януари, щяхме значително да намалим броя на заболелите”, казва Чжун Наншан, който ръководи експертна група по борбата с вирусите в Китайската национална здравна комисия.

Чжун описва епидемията от коронавируса като “невероятно голям урок”. Той е категоричен, че ако китайското правителство се е забавило още съвсем малко, ситуацията е щяла да бъде много по-лоша.

Чжун заяви, че очаква епидемията да бъде под контрол до края на април, като пикът ще се случи този месец.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че епидемията в Китай вече е достигнала своя връх и намалява от началото на февруари.

https://www.vesti.bg