• Стрелба в Оклахома: Служителят каза, че 4 души са убити, включително стрелецът, при активна стрелба в кампуса на болницата Сейнт Франциск

Вашингтон: Въоръжен мъж уби най-малко четирима души в сряда в болничен кампус в Тълса, Оклахома, съобщи полицията, а последната масова стрелба, която разтърси Америка, идва, когато семействата в Тексас погребват мъртвите си след училищно клане преди едва една седмица.

Заподозреният, който е бил въоръжен с пушка и пистолет, също е бил убит при нападението в кампуса на болницата на Сейнт Франциск, съобщи полицията.

„В момента имаме четирима цивилни, които са мъртви, имаме един стрелец, който е мъртъв и в момента смятаме, че е самоубит”, каза заместник-началникът на полицията в Тулса Ерик Далглиш.

Той каза, че служителите са се отзовали веднага след получаването на спешни повиквания, че стрелецът е достигнал до втория етаж на клиника към Свети Франциск. Полицията обикаля етаж по етаж, стая по стая в опит да разчисти сградата по време на това, което властите описват като активна стрелба.

По-рано капитанът на полицията в Тулса Ричард Меуленберг каза, че служителите третират сцената като “катастрофална”, с “няколко” простреляни хора и “множествени наранявания”.

Не е ясно колко други хора може да са били ранени.

Dalgleish каза, че цялото нападение от момента на получаване на спешни повиквания до момента, в който полицаите се ангажират със стрелеца, е продължило около четири минути.

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за стрелбата в Тулса, се казва в изявление на Белия дом, добавяйки, че администрацията е предложила подкрепа на местните служители.

Елизабет Бюхнер, правен асистент, която живее зад клиниката, където е станала стрелбата, каза, че се втурнала от къщата си, когато чула хеликоптери и по-силна суматоха, идваща от посоката на болницата.

„Това беше най-силното правоприлагане, което съм виждал на едно място през целия си живот“, каза 43-годишният Бюхнер пред AFP по телефона.

Тя каза, че е била свидетел на натиск на тактически екип в една от сградите, част от отговор, който тя описва като „бърз и силен“, „без колебание“.

Стрелбата е последната от поредицата смъртоносни нападения от въоръжени мъже, които разтърсиха Съединените щати през последния месец.

На 14 май привърженик на бялата раса, насочен към афроамериканци, уби 10 души в магазин за хранителни стоки в Бъфало, Ню Йорк. Стрелецът е оцелял и е изправен пред обвинения.

Десет дни по-късно 18-годишен въоръжени мъж, въоръжен с AR-15, нахлу в начално училище в малкия тексаски град Увалде и уби 21 души – 19 от които малки деца – преди да бъде застрелян от органите на реда.

В сряда един от двамата учители, загинали при това нападение, беше положен в Увалде, ден след първите погребения на децата.

Регулирането на оръжията е изправено пред дълбока съпротива в Съединените щати от повечето републиканци и някои демократи от селските щати.

Но Байдън – който посети Увалде през уикенда – обеща по-рано тази седмица да „продължи да настоява“ за реформи, като каза: „Мисля, че нещата станаха толкова зле, че всички стават по-рационални за това“.

Някои ключови федерални законодатели също изразиха предпазлив оптимизъм и двупартийна група от сенатори работиха през уикенда, за да преследват възможни области на компромис.

https://www.ndtv.com