Новите табели с имена на улиции съот­вет­на­та но­ме­ра­ция на до­мо­ве­те в гра­да, квартали, учреждения и забележителности, заложени в проект на Община Балчик, ще бъдат поставени до Великден. Това съобщи на обществено обсъждане ръководителят на проекта Димитър Димитров – директор на ресорната дирекция в администрацията.

Проектът се финансира чрез Местната инициативна група “Бал­чик-Ге­не­рал То­ше­во” по Прог­ра­ма за раз­ви­тие на сел­ски­те ра­йо­ни, но преди да бъде разплатен, за изпълнение на дейностите ще се ползва кредит от фонд ФЛАГ на стойност 447 хи­ля­ди ле­ва, кол­ко­то са па­ра­мет­рите му. Основните дейности по него саоб­но­вя­ва­не на мес­та за спорт и от­дих в на­се­ле­ни мес­та от общината. По него ще бъ­дат обо­со­бе­ни та­ки­ва в се­ла­та Об­ро­чи­ще, Со­ко­ло­во, Стра­жи­ца, Се­но­кос, Гур­ко­во, Ля­хо­во и Дроп­ла, а в Бал­чик е за­ло­же­но обо­руд­ва­не на дет­ска пло­щад­ка в но­вия парк “Ба­лик” – детски кътове, пейки, кошчета и др.

Изпълнителите са вече избрани и до началото на лятотоработата е планирано да приключи.

„Всички села бяха запитани дали имат нужда от такива съоръжения и тези, които отговориха положително, са включени“ – уточни в отговор Димитров. А с поставянето на табелите туристите вече ще се ориентират много по-лесно в Балчик.

Ръководителят на дирекцията, отговаряща за усвояване на европейски фондове, сподели каква е линията за развитие на зоните за отдих. Подадени са два проекта по трансграничната програма между Румъния и България за финансиране обособяването на още два парка в Балчик – до стария стадион в кв. “Балик” и гористата местност между градски линии 1 и 3.

Автор: Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик