ОХРИДЦИ ПОСРЕЩАТ ГОСТИ ОТ ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ

0
1198

Участието на училището по изкуствата „Св. Кл. Охридски“ в международния проекта “Силните и слабите страни на медиите“ 2018-1-HU01-KA229-047836_3 –  по програмата на Европейския съюз Еразъм+ КД2, продължава. Тази седмица училището е домакин нa втората от заплануваните в проекта срещи и посреща гости от  четири европейски страни – Унгария, Германия, Исландия и Хърватия.

Основна цел на проекта е да се запознаят учениците с различните аспекти на медиите и да им покаже ясно какво самите те могат да направят, за да намалят негативните ефекти на медиите в обществения живот, да се научат сами да избират надеждни медийни източници, да ги различават от ненадеждните и да не се поддават на манипулациите на медиите.

Работата по проекта цели да се окуражат учениците да учат неформално един от друг и да изпитат уникални жизнени ситуации, да научат за страните – партньори, да придобият умения и компетенции в различни области. В работата си по проекта учениците практикуват и своя английски в реални ситуации, развиват социалните си умения в общата работа в международен контекст, като си сътрудничат при изпълнение на задачите. В процеса на работа те използват цифрови инструменти, за да правят видеоклипове, презентации,снимки и така подобряват дигиталните си компетенции.

В процеса на работата си учениците проучват същността на журналистическата професия – те посещават местните радио, телевизия и вестници и професионали журналисти провеждат с тях семинари. Така учениците научават за нова професия, която може да ги заинтересува и да се превърне в бъдеща кариера.

В проекта учениците научават много за и културите на партньорите и се научават да ценят европейското културно наследство. Тези срещи им дават възможност да осъзнаят, че

хората в Европа имат сходен живот и подобни проблеми и това ни сближава.

Учителите от своя страна обменят опит и добри практики.

Верни на традицията, която повелява при пристигането на гости те да бъдат посрещнати с хляб и сол, в училище „Св. Кл. Охридски“ топло приветстваха гостите с: “Добре дошли“.

Първият ден премина в училище и гостите взеха участие в интересни дейности. Разведохме партньорите си по кабинетите и посетихме училищното радио. Наш ученик подготви и проведе демонстрация за интегрирането на технологиите в уроците.

В актовата зала на училището се проведоха интересни игри за опознаване и сплотяване на членовете на екипа

На обяд гостите и всички участници в проекта – гости и домакини – обядваха в училище. Всички ястия бяха домашно приготвени от наши родители, учители и приятели, на които сме изключител-но благодарни за безвъзмезната подкрепа. Гостите бяха възхитени от вкусната храна и, разбира се, си облизаха пръстите.

Денят продължи с два журналистически уъркшопа. Първият беше на тема „Как да станем добри радиорепортери“. Семинарът беше проведен от програмния директор на радио „Добруджа“, журналистът, Петър Петров. Вторият запозна гостите с популярната програма за звукообработка “CUBASE”. Той беше проведен самостоятелно от наши ученици, които се подготвиха без помощта на вързастните по темата.

Накрая завършихме с уъркшоп, на който всички участници изработиха гривни на приятелството с помощта на Дара Дякова, преподавател по приложно изкуство в училище.

Антония КОНДОВА – координатор на проекта

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST