Светът официално премина в графата “стотици хиляди” инфектирани с новия коронавирус малко след 13,00 часа българско време по данни на правителствата. Доказаните случаи вече са над 100 000, а броят на починалите от него продължава да расте навсякъде. Днес с първа жертви вече се отчете Нидерландия, а в САЩ общият им брой достигна 13 души. От съседите на България единствено Турция и у нас все още не е доказана положителна проба. 

В Италия за пръв път излезе статистика за заразените и починалите от началото на епидемията. До днес на обяд те са 148. Средната възраст на жертвите е 81 години, като при над 70% от всички тях, уханската пневмония е отнела живота им при наличието на 2 и повече хронични заболявания. Италианците отчитат, че най-високият риск, както и в Китай, е за хората с високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето и диабет. Най-висок е делът на починалите там между 70 и 90-годишните, но буди тревожност фактът, че в групата между 50 и 59 годишна възраст има близо 3% смъртност.

В Китай, за съжаление, и днес се наблюдава пик в новия брой доказани случаи, след кратък спад в последните 3 дни.

А ето и призива на няколко италиански медици, борещи се на фронтовата първа линия с епидемията в Ломбардия, отправен към колегите им в Европа. От техния опит до момента от всички доказани позитивни случаи на коронавируса, цели 10% се озовават в интензивното отделение с тежки респираторни проблеми. Затова и са на мнение, че всяка страна трябва спешно да се приготви за епидемия и да допълни интензивните си отделения.

На 4 март те пишат: “Важно е в този тежък за всички ни момент да споделим нашите първи впечатления и това, което научихме от случилото се в Италия в последните 10 дни с епидемията на COVID-19. Виждаме много висок брой постъпващи пациенти в интензивните отделения, почти изцяло заради тежка хипоксия и дихателна недостатъчност, която се нуждае от намеса веднага с механични вентилатори. Пригответе се! Това е най-важното ни послание към вас. Пригответе си мрежата от интензивни отделения, координирайте се с мениджърите на болниците план какво да се прави в случай, че избухне епидемия. Не работете изолирано, а в екип. Направете така, че да подсигурите не само достатъчен брой медицински лица, но и техника. Използвайте всичките си знания, тренинги и симулации, на които се способни. Погрижете се не само за пациентите си, но и за техните семейства.

Тримата медици, подписали апела, са проф. Маурицио Чекони, проф. Антонио Песенти и проф. Джакомо Граселли, публикуван на сайта на Европейската асоциация на реаниматорите.

https://lupa.bg