Няма място за паника. Ситуацията е сериозна, но няма причина за паника. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг относно налагането на нови противоепидемични мерки.

На брифинга стана ясно, че в страната напълно доминира Делта варианта.

„Последната седмица показва, че е необходимо вземане на мерки”, заяви проф. Мира Кожухарова.

Ето какви са новите мерки:

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и сколи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други. Заведения и игрални зали – от 7 до 22 часа, не повече от 6 души на една маса.

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Фитнесите ще работят на 30% от капацитета. Плувни басейни – само за индивидуални спортове при 50% от капацитета. Колективните спортове на закрито се преустановяват.

СПА центрове, терапевтични – до 30% на капацитета и с график на индивидуално ползване на услугите.

Кръщенета, сватби – до 30 души на закрито и 60 на открито.

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. “Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни”, каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.

“Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото, за да се ваксинираме. В тази ситуация учебният процес може да започне присъствено”, заяви Стойчо Кацаров.

Здравният министър уточни, че не е изключено при неблагоприятно стечение на обстоятелствата да се стигне до обявяване на някакъв вид грипна ваканция.

https://lupa.bg

Министър Кацаров издаде заповед за въвеждане на нови противоепидемични мерки