От 17 декември до 5 януари ще продължи 38-ото издание на „Новогодишен музикален фестивал“

0
16



От 17 декември до 5 януари ще продължи 38-ото издание на „Новогодишен музикален фестивал“ с класически, камерни, джаз, фолклорни и хорови концерти, детски събития, балет и оперета, съобщават от НДК.

Официално начало на фестивала ще постави коледният концерт „Свята нощ“ на детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова. Събитието в зала 3 на НДК ще представи коледни песни от цял свят. Концертът ще е с клавирен съпровод на Сиана Атанасова и Яна Лолова.

Освен кулминацията на фестивала – празничният Новогодишен концерт на 1 януари 2025 г., зрителите в зала 1 на НДК ще могат да видят концерт с най-доброто от филмовата музика по света, както и оперетен бал, посочват от НДК.

На 28 декември Националният музикален театър ще представи оперетна гала, озаглавена „С вълшебните струни на цимбала“. Публиката ще има рядката възможност да чуе характерния тон на инструмента, който не е звучал от десетилетия на българска сцена, коментират организаторите. В програмата са включени откъси от Имре Калман, Франц Лехар, Йохан Щраус, Франц фон Супе. Специален гост на събитието е Карой Вадас, цимбалист с международно признание, гостувал на големи световни сцени.

Филмовата музика на Джон Уилямс ще звучи на 29 декември в зала 1 на НДК. Оркестърът и хорът на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров ще представят музикални теми от „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Хари Потър“, „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“, „Супермен“ и „Извънземното“.  

На 22 декември в зала 2 балетът при Пловдивската ще представи премиерния танцов спектакъл „Пианото“ от Иржи Бубеничек, вдъхновен от едноименния емблематичен филм на Джейн Кемпиън и създаден за кралския балет на Нова Зеландия. Името на Бубеничек присъства в репертоара на трупи като балет „Цюрих“, балета на Ню Йорк сити, балета на Мариинския театър. С разрешението на авторите на филма „Пианото“, хореографската адаптация вдъхва нов живот на сюжета, пропит с духа на Нова Зеландия.

„Брас искри“ ще проблясват в зала 3 на НДК на 22 декември. Концертът ще е с участието на академичния брас бенд към Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА) с диригент Михаил Йосифов. В различни състави през годините биг бендът, ръководен от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов, има многобройни участия в редица събития. В репертоара си съставът включва, освен световните джаз стандарти, пиеси на Джо Завинул и Бъди Рич, творби на Милчо Левиев, Бенцион Елиезер, Янко Миладинов, Йосиф Цанков, Ангел Заберски, Вили Казасян, Светозар Русинов, Христо Йоцов. Специални гости тази година ще са Орлин Горанов и Еделина Кънева.

„Новогодишен джаз сюрприз“ ще има на 27 декември в зала 3. Концертът е музикален проект на Ангел Заберски-син, който представя свои авторски пиеси със симфонична насоченост, както и аранжименти на класически, джазови и фолклорни пиеси от световната сцена. Проектът се изпълнява от голям щрайх оркестър, брас квинтет и популярни солисти като Михаил Йосифов, Стоян Янкулов-Стунджи, Недялко Недялков, Велислав Стоянов. 

Академичният народен хор и академичен народен оркестър към НМА ще представят „Фолклорна Коледа“ на 18 декември в зала 9 с участието на даровити студенти – фолклорни таланти – инструменталисти и певци.

На 21 декември, отново в зала 9, Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще представи „Матине преди Коледа“. Същия ден, пак там, ще има и „Традиция по Владигеровски“ – концерт и изложба, посветени на 125 години от рождението на Панчо Владигеров, в изпълнение на Зорница Иларионова (цигулка) и Мартина Табакова (пиано). 

На 26 декември отново в зала 9 ще се представят камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, с диригент Кристиан Попов. Техният концерт, озаглавен „Рождественска възхвала“ е к тропари от Йоан Кукузел и православни песнопения.

Традиционният празничен Новогодишен концерт, в първия ден от новата година, в зала 1 на НДК, е с участието на фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солисти Светлина Стоянова (мецосопрано) и Вивиан Василева (перкусии). В програмата са включени произведения от Росини, Сметана, Бизе, Гершуин, Щраус. Тази година концертът ce пpoвeжда съвместно cъc Coфийcĸaта филxapмoния.

На 4 януари в зала 2 детската вокална група „Бон бон“ с ръководител Рози Караславова ще представи мюзикъла „Пепеляшка“. Оригиналният спектакъл е създаден от български автори и се изпълнява само от деца. 

Ден по-късно, в зала 3, програмата за деца продължава с „Аладин и танцуващата музика“, със симфонични танци на Брамс, Чайковски, Владигеров, Стайнов, както и с музиката на Алан Менкен от прочутия филм „Аладин“, в изпълнение на младите артисти от филхармония „Пионер“. Малчуганите ще могат да се включат с танци, облечени в препоръчителния дрескод – бални и официални дрехи, както и с костюми от филма „Аладин“. Децата ще бъдат водени в света на музиката от професионални артисти и музиканти.

 



Източник БТА