Представители на сектор „Рибарство и аквакултури“ не са били поканени да се включат в обсъждането на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, които предвиждат изграждането на ветрогенераторни паркове в Черно море. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов. От бранша за изпратили писма до комисиите в парламента и до министерствата на енергетиката и околната среда, в които поставят редица въпроси относно офшорните паркове в българските води. След липсата на реакция от институциите, от Консултативния съвет са изпратили препоръки до българското правителство и Европейската комисия с настояване да се чуят мненията на експерти за това как вятърните паркове ще се отразят на дребномащабния риболов и екологичното равновесие в Черно море. От сектора не са против развитието на синята икономика, но настояват да участват при обсъждането на ветрогенераторите в морето, които ще засегнат поминъка на хиляди хора.

“Задаваме си въпроси съгласно информацията, с която разполагаме. Вятърните паркове, особено тези по Северното Черноморие – пред Варна и Шабла, са буквално до брега”, посочи Господинов.

Той допълни, че още миналата година са направили предложение въпросите да бъдат поставени във всички комисии, които разглеждат къде ще се изграждат централите. Необходимо е да се разбере дали ще бъде забранен риболовът на тези места и ще бъдат ли компенсирани хората, каза Господинов, и допълни: “Никъде не сме поканени да бъде поискано нашето мнение. А в Черно море около 3 хиляди семейства имат поне по един представител, зает в риболова. Още толкова имат в рибопреработката… Искаме да бъде създадена платформа от страните-членки, с която да се осъществява диалог и сътрудничество със заинтересуваните страни”.

Според генералния секретар на Консултативния съвет за Черно море някой трябва да изчисли както икономическите загуби, така и екологичните проблеми, които ще се получат при изграждането на ветрогенераторни паркове в Черно море. “Доколкото знам, този пред Шабла е на 10 метра дълбочина – това е съвсем близо до брега. Ние разбираме бизнес-намеренията на големите оператори, че искат да спечелят пари от кабели, но нас това не ни интересува. Да ги правят навътре, където ние не риболовстваме. Не ни забелязват до момента, в който не се създаде напрежение и конфликт и аз не гарантирам, че той може да бъде лесно разрешен”, коментира Господинов.

Експертите настояват Европейската комисия да изготви мониторинг и да направи проучване как ще влияят температурите, вибрациите, магнитните полета, шумовете, на популациите в Черно море. “Ами ако изчезне рибата пред българския бряг?”, пита Господинов.

Припомняме, че промените в Закона за енергията от възобновяеми източници минаха на първо четене в парламентарната комисия по енергетика. По време на дискусиите, членове на комисията признаха, че някои текстове в проектозакона са меко казано проблемни, но ще бъдат гласувани, защото са част от Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатите решиха да бъде създадена работна група, която да вземе предвид всички мнения, препоръки и критики преди промените да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала. Все още не е ясно дали депутатите от тази работна група ще се срещнат с представители на рибарския сектор…

https://bnr.bg/varna