От МОН представиха обобщените резултати от матурите

0
1021

 

Средната оценка на матурата по БЕЛ е 4,20, на втората задължителна – 4,84, резултатите са се повишили с 5,5 точки

Просветното министерство представи резултатите от матурите и ги сравни с предходни години на специален брифинг.

Тази учебна година завърши дистанционно, а връщането в училищата ставаше само за препитванията.
Заради онлайн обучението, проведено извън класните стаи, от матурите беше свален част от учебният материал. Така учениците се подготвяха само по уроците, взети преди извънредното положение.
Ето какво съобщиха от МОН:
Отчитаме успешна сесия в неочаквани условия. Справиха се учениците и училищата като организация. Можем да говорим за организационна мобилизация на системата, нямахме проблеми.
На ДЗИ 2020 броят на участвалите на изпита по желание е 609, този брой е значително по-голям от предходни години.  Най-много зрелостници са избрали втора матура по английски език, биология, география и икономика, философски цикъл. Преди години географията водеше. Най-малко са избрали да положат изпит по италиански език.
Резултати по предмети: С 2, 61 точки е по-висок резултата на изпита по БЕЛ. С висок резултат са изпитите по шестте чужди езика. По 9 от предмети резултатите са по-високи от предходната учебна година, по 4 предмета има по-ниски резултати, по френски език са приблизително еднакви. Резултатите на момичетата са значимо по-високи. 
Намалението е в диапазона 1,5 -2 точки, не е голямо. Където са по-високи, повишението е значимо, средно с 5,5 точки. Средната оценка на матурата по БЕЛ е 4,20, на втория 4,84. Има нисък процент слаби оценки. Подобряват се уменията да формулират теза, но срещат трудности при възприемане и резюмиране на информация. Няма зрелостник с 0 точки на двата изпита, по-голям отлични оценки по БЕЛ и на втората матура, по-малко слаби оценки и на двата ДЗИ.
kanal3.bg