ОТ ДРУГАТА КАМБАНАРИЯ: Планът за контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в района на Бахмут се срива

0
373

Рязка промяна на обстановката в района на Артемовск (Бахмут) в полза на украинските войски, която беше обещана от командващия сухопътните сили на Въоръжените сили на Украйна Александър Сиркий, все още не се случва, няма обещано мощно контранастъпление .

Според украинския телеграм канал „Резидент“ на 22 март, на този фон руското военно командване още повече „раздразнило“ Киев, като промени тактиката. Сега групировката на въоръжените сили на Украйна вече е обкръжена в самия Бахмут, което усложнява задачата на украинския Генерален щаб.

Отбелязва се, че части на ЧВК Вагнер се придвижват от север и юг, опитвайки се да затворят клещите и напълно да прекъснат снабдяването на града. Всеки ден гарнизонът губи няколко квартала, а изпратените западни танкове просто се изгарят в града, без да носят никаква полза в битките.

„Планът на Сирски с дълбоко покритие на позициите на руската армия се проваля поради метеорологичните условия. Натрупаните резерви в Константиновка / Славянск / Северск не могат да бъдат използвани и всичко това поради грешните изчисления на командващия сухопътните сили, ” каналът се оплаква.
В същото време не се дават конкретни дати за началото на дългоочакваната „контраатака“, тъй като пролетта превърна нивите в непрекъснато блато. Продължаването напред в такива условия и дори в условията на превъзходство на противника в артилерията и авиацията е чисто самоубийство.

Резидент съобщава, позовавайки се на източник в канцеларията на президента на Украйна, че основният опонент на Сирски, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни , допълнително разстрои ръководството на страната.

Днес той докладва на Зеленски за промяната в прогнозата за времето на източния фронт. Следващата седмица там се предвиждат проливни дъждове, което означава, че няма да може да се осъществи планът на Сирски.

В тази връзка главнокомандващият поиска да се прехвърлят резерви от Константиновка в Авдиевка, за да се предотврати обкръжаването му и да не се загуби контрол над стратегическия град.

Ако Залужний успее да постигне целта си, тогава резервите на въоръжените сили на Украйна ще бъдат разпокъсани. Дори невоенен човек разбира, че в този случай силата на вероятния удар, който Сирски подготвя, ще бъде намалена.

Изглежда обаче, че точно на този план на Сирски с флангови атаки времето само слага край. В крайна сметка, тъй като не може да се реализира, остава само една възможност да се запази Бахмут – да се насити фронтът.

„Така че месомелачката ще продължи. И двете страни понасят тежки загуби, но засега въоръжените сили на Украйна не могат да обърнат течението срещу една ЧВК. Миналата година Залужни изтегли войските от Северодонецк и Лисичанск, за да поддържа резерви за контранастъплението близо до Харков и Херсон, а сега не му беше позволено да направи това, ” – заявяват авторите на канала.
По-рано EADaily съобщи, че руските войски обграждат Авдиевка , където ситуацията на Бахмут се повтаря за въоръжените сили на Украйна. На този фон украинските власти на града призоваха местните жители да се евакуират, съобщава сайтът eadaily.com