Пловдив, 19 май /Таня Благова, БТА/
От днес има понижени директори на областни дирекции на МВР в страната, това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и допълни, че все още е рано да се каже къде, но поясни, че от днес Софийската дирекция вече има нов ръководител.
Изявлението му пред медиите бе предшествано от изявление на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов,  в което бе съобщено за проведена специализирана операция на дирекция “Вътрешна сигурност”, при която са арестувани общо 12 лица, от които седем са служители на ОДМВР-Пловдив, сред тях е и началникът на Трето РУ в Пловдив Самуил Хаджиев.
Задържани са и пет цивилни лица от криминалния контингент, издирват се други пет лица. Всичките са задържани за криминални престъпления: проституция, наркотици, подкупи и корупция.
Министър Рашков каза, че няма да търпи подобни прояви и задължително ще има кадрови промени в пловдивската дирекция на МВР. Той е в града, за да проведе сериозен разговор с ръководителите на Областната дирекция на МВР.
По отношение на директора на ОДМВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който е в болнични, министърът каза, че първо трябва да го открият.  “Обществото очаква от нас да извършим необходимите промени в кадровия състав на съответните нива. Докато съм министър няма да търпя и няма да допусна служители на полицията да се превръщат в престъпници с пагон, и където трябва ще се вземат строги кадрови мерки”, заяви Рашков. Той добави, че е рано да говори за вина, защото ще нарушат редица закони. “Нека прокуратурата си свърши работата, другото ще бъде чиста политика, която аз нямам намерение да правя”. Той добави, че не може да приеме ръководител в полицията да  гледа как се пребиват протестиращи младежи в центъра на София и да остане  равнодушен към това. Рашков каза още, че се надява да се промени стилът на работа на тези служители.
Пред медиите министърът отбеляза, че не може ръководители на важни ведомства в страната преди извънредни избори да си вземат неплатен отпуск до септември. Той каза, че те са били поканени от служебния премиер на среща, на която са изпратили свои заместници. Има повторна покана за среща, след която ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които на практика са се отклонили от служебните си места и изчакват.
По отношение на тиражираната информация, че се провежда чистката Бойко Рашков каза, че до момента от него са освободени двама души на пенсионна възраст и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.
Министърът поясни, че една от основните задачи на служебното правителство е осигуряването на честни и почтени избори. И добави, че има образувани наказателни дела за търговия с гласове и по тях има данни за кои партии са купувани гласовете.