Земеделските стопани в Добричка област от години не са прибирали зърнена реколта при толкова благоприятно съотношение между висок добив и ескалираща цена, коментира за БТА приключилата жътвена кампания председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Произведената това лято пшеница в региона достига 749 060 тона, според данни на областната земеделска служба.
По думите на Жекова добивите в отделните землища са в широк диапазон – от 450-500 до 800 килограма, като средно в Добричка област са ожънати по 625 килограма зърно от декар. Заедно с това цената на пшеницата на световния пазар ескалира след наводненията и пожарите в редица страни като в България, която следва международния тренд, хлебното зърно вече се търгува по 420 лева за тон, а фуражното – по 380 лева. Такава цена – сега почти след жътвата, обичайно се постига четири-пет месеца след прибиране на реколтата, поясни председателят на браншовата организация.
Според Жекова след миналата стопанска година, когато сушата свали средния добив в Добричкия регион до рекордно ниското равнище от 178 килограма, част от зърнопроизводителите са направили промени в сортовия състав като са се ориентирали и към по-високо качествени хлебни пшеници,а някои наред с чуждите са засели и български. Но истината е, че много зависи от природата и често сме безсилни пред капризите й, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. БТА

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  18. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА