ОТКРИХА НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА В ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ КОЛЕЖ

0
450

Педагогически колеж – Добрич при Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, официално откри новата академична година вчера. Началният час бе 10.00 часа.

Гости на събитието бяха областният управител Здравко Здравков и заместник-кмета по хуманитарни дейности в Община град Добрич д-р Емилия Баева.

Тържеството започна под звуците на студентския химн “Gaudeamus igitur”. В своето обръщение към младите хора и техните преподаватели областният управител Здравко Здравков изрази увереност, че с чест и достойнство ще продължат да пишат историята на Колежа, за който настоящата академична година е юбилейна – 50 години чества учебното заведение. Той пожела присъствен учебен процес и успехи.

Обръщение към студенти и преподаватели отправиха заместник-кметът д-р Е. Баева и директорът на Колеж Добрич проф. д.м.н. Николай Янков. От името на студентската общност към първокурсници, колеги и преподаватели, приветствие за новата академична година поднесе третокурсничката Зорница Стефанова.

Всички първокурсници положиха клетва – свидетелство за принадлежността им към академичната общност.

Колежът в Добрич е приемник на Института за детски и начални учители, създаден през 1972 година. През годините се утвърждава като център за подготовка на висококвалифицирани специалисти за Североизточна България в различни области на висшето образование.

Колежът в Добрич се стреми да бъде силна структура в академичното обучение и научноизследователската работа. Тук годишно се обучават около 400 студенти в 3 професионални направления по 5 актуални за българското висше образование специалности: Информатика и информационни технологии, Начална училищна педагогика и информационни технологии, Начална училищна педагогика и чужд език, Предучилищна педагогика и чужд език, Растителна защита.

Обучението се осъществява в редовна форма с продължителност 3 учебни години. Завършилите Колежа получават диплома за  висше образование на образователно-квалификационната степен професионален бакалавър. Завършилите с висок успех могат да продължат образованието си в  магистърска степен в същото професионално направление.

Колежът има съвременна материална база: аудиторни и семинарни зали, 7 компютърни лаборатории с интернет, видеозали,  специализирани кабинети по чужд език, музика, земеделска техника, растениевъдство, лаборатории по агрономически дисциплини и по генетика и селекция, спортна зала с фитнес център, студентско интернет кафе. Библиотеката на Колежа разполага с над 36 000 екземпляра, фонотека и читалня с компютри, свързани с интернет. Каталогът на библиотеката е въведен в база данни и е достъпен чрез уеб страницата на библиотеката. НДТ