default

 

Тракторист разкри некропол край Попово, докато обработва почвата с плуг. Той е за закачил с машината саркофаг и е отворил стара гробница, за която се предполага, че е от римско време.

Емил Радославов разказва, че след като е открил гробницата веднага се е свързал с директора на музея в града. Той никога не е предполагал, че подобно нещо може да му се случи.

Директорът на Исторически музей – Попово Владимир Иванов споделя, че находката е изключително ценна и до сега не са попадали на такова откритие. По негови думи това е римски иззидан гроб от II – III век.

Попов каза, че наблизо е имало голямо римско селище и вероятно става дума за огромен некропол. Директорът каза, че чакат комисия от Министерството на културата, за да се дадат насоки как да се процедира оттук-нататък.

“По време на есенната оран закачих една плоча и видях, че е много масивна. Вдигнах я, разрових се и открих древни кости. Предположих, че е човешки гроб и затова се свързах с директора на музея в Попово”, разказа Емил пред NOVA.

“Покрили сме гроба, грижим се за него, докато дойде комисията. Оттук може да излезе нещо голямо, нивата е около 30 декара. Може да излезе огромен некропол”, допълни Владимир Иванов.

bgvoice.com