Около Малдивските острови, на дълбочина между 40 и 70 метра под Индийския океан, има трептящи ята от ярко оцветени риби с дълги перки, които никога не се осмеляват да излязат на повърхността на кораловите рифове.

Розовбузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa), досега непозната за науката, е един от многото видове, които учените, занимаващи се с дълбоководно гмуркане, са открили в мезофотната (или сумрачната) зона, която се намира между осветените от слънцето плитчини и тъмните океански дълбини. Тя се простира на около 150 метра дълбочина и съдържа своя собствена смесица от видове.

“Мезофотичната зона е един от най-слабо изследваните райони на кораловите рифове”, казва за „Гардиън“ И-Кай Тий, постдокторант в Австралийския музеен изследователски институт в Сидни. “Тази зона обикновено е разположена на неудобна дълбочина – недостатъчно дълбока, за да се изследва с подводници, твърде сложна за тралене и драгиране и твърде дълбока за гмуркане с традиционните техники.”

За да снимат и събират екземпляри в мезофотичната зона, учените използват специализирана водолазна екипировка, която рециркулира издишания въздух, а не издухва мехурчета направо във водата, както правят обикновените водолази. Чрез внимателно контролиране на сместа от газове, изхвърляне на излишния въглероден диоксид и добавяне на повече кислород, ако е необходимо, гмуркачите с респиратор могат да удължат гмурканията си до 100 метра. Те трябва да свалят няколко големи газови бутилки и да прекарат часове в бавно издигане, за да се декомпресират безопасно от тези големи дълбочини, но по този начин могат да се срещнат с непознати досега за науката видове в този малко познат регион.

Името на Розовата фея е дадено през 2022 г.: finifenmaa означава роза на местния език дивехи – двойно признание за пъстрата риба и за националното цвете на Малдивите – розовата роза, която носи същото видово име. Един от учените, участвали в откриването и даването на име на новата риба, е Ахмед Наджиб от Малдивския институт за морски изследвания. Това е първият случай, в който малдивски изследовател описва нов вид, който произхожда от региона, казва Тий.

Розовобузестата калифорнийска рибка променя външния си вид и пола си с възрастта. Те започват живота си като женски и съзряват в мъжки, като стават значително по-пъстри. Мъжките се украсяват в зашеметяващи цветове по време на брачния сезон, вероятно за да впечатлят женските.

Откритието е част от инициативата “Надежда за рифовете” на Калифорнийската академия на науките, която има за цел да разбере по-добре и да защити световните коралови рифове, като се фокусира върху мезофотните рифове.

На Малдивските острови красивите цветове на розовобузестите феи се оказват неустоими и те вече се събират от дивата природа за търговия с декоративни аквариуми, но за момента остават в изобилие. “Доколкото ни е известно, те не са изложени на непосредствен риск”, казва Тий.  https://bgnes.bg/