Отборът с обща посока – 9а СОУ “П.Р.Славейков”

0
655

Средно училище “Петко Рачов Славейков” – град Добрич, представя чуждоезиковите си паралелки в гимназиалния етап на обучение – всяка със свой облик, изпълнена с креативни млади хора – знаещи, можещи, успешни.

Днес е ред на 9 а – спортистите:

За нас, учениците от 9 а клас, приключението, наречено училище, започна на 15 септември 2011 г. Тогава бяхме малки, развълнувани и все още нищо неподозиращи. В седми клас се разделихме с някои от съучениците си, но дойдоха други. Даден ни беше шанс за нови запознанства, за нови приятелства. И ето, че от клас ние се превърнахме в един колектив, в един отбор.
Нямаше да бъдем отбор без тренера – нашия наставник, приятел и учител, г-н Красимир Станков. А класният е класа! Не само преподавател по физическо възпитание и спорт, но и душата на всички състезания и турнири в училище. Под неговото вещо ръководство не един и два отбора са достигнали престижни класирания. Хандбал, волейбол, баскетбол, бадминтон – с богатия си опит и ентусиазъм е увличал не един випуск. Той е и душата на така любимото за Славейковци танцувално междучасие. Да, той мъмри, когато се налага, пише двойки, когато не си с екип, но и поощрява, стимулира, показва ти, че си специален, че можеш, стига да положиш повече усилия – открива силните ти страни и ти помага да ги развиеш.

Отбор сме с различни мечти, идеи и интереси, но винаги вървим в една посока! Спортният дух при нас трудно може да остане незабелязан – имаме футболисти, лекоатлети, танцьори и Тошко, гордостта на цялото училище. Можете да го видите често на полигона за хвърляния в градския парк. Той бе избран за проспериращ млад талант на 2019 г. в традиционната анкета на Община Добрич. Признанието идва след една силна година за младия Славейковец. На Републиканското първенство по лека атлетика за момичета и момчета до 16 години постави национален рекорд в тласкането на гюле на открито – 18.05 м. Това е трето постижение в света сред неговите връстници, състезаващи се в тласкането на гюле. През 2019 г. Тошко участва в десетина турнира, а в тези с национално значение печели 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал, и то не само в коронната си дисциплина, а и в хвърлянето на чук. Той се занимава сериозно с любимата дисциплина от 5-ти клас под ръководството на своя треньор Галин Костадинов, към СКЛА „Добрич“. Упорит, отдаден и с огромно желание за работа, Тодор споделя, че амбициите му са насочени не само към развитие и подобряване на техниката в сектора за тласкане на гюле, но и към добри постижения в училище. Сред любимите му предмети са английски език и история, а интензивното чуждоезиково обучение определя като изключително полезно за контактите си със състезатели от други страни. С подкрепата на семейство и училище, Тошко се справя отлично с натоварената си програма. През месец януари стана двоен национален шампион – в своята възрастова група и в категорията на батковците до 20 години. На Балканиадата за юноши и девойки под 20 г., през февруари в Истанбул подобри постижението си и остана осми. В своята възрастова група той спечели квота за участие на Европейското първенство в Италия, но то е отложено. Гледа оптимистично на ситуацията и смята, че ако то бъде догодина, това може да му даде възможност за още по-добре представяне. Целта пред него е да дублира през лятото държавната си титла и на открито, а след това се надява да се проведе Балканският шампионат за юноши. Само на 15 години, нашето момче не скрива амбициите си не само да просперира и трайно да се задържи сред добрите в любимия спорт, но и да постига отлични резултати в учението.