В резултат от среща с представители на местната власт в Добрич и региона, провела се през месец май и инициирана от Окръжната и Районната прокуратури, вече са осигурени жилища за настаняване на жертви на домашно насилие, съобщава Апелативната прокуратура. Общо шест са определените места в Добрич, където при нужда те незабавно могат да бъдат настанени, с цел отдалечаването им от насилника и гарантирането на тяхната сигурност и спокойствие.

Темата за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие беше една от специално обсъжданите теми на срещата на представителите на Прокуратурата и местната власт в Добрич. Обърнато беше внимание на спецификите на тези деяния и на нуждата от изключително внимание към жертвите на психически и физически тормоз. Магистратите поставиха на дневен ред възможностите за изграждането на защитен център за настаняване в безопасна среда на пострадали от домашно насилие. А за неотложни случая до реализирането на дългосрочната цел, представителите на местната власт се ангажираха да осигурят общински жилища, в които жертвите да бъдат настанявани.

Изразената на 12 май 2023 година готовност за единодействие по отношение на този род престъпления, които имат и своите емоционални тежести, вече има реални измерения. Доброто взаимодействие с местната власт винаги е било и ще продължи да бъде приоритет за ръководствата на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич. НДТ