ОСЕМ ДОМУВАЩИ И ЕДНА САНИТАРКА ОТ ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА КОВИД

0
1077

С антигенни тестове на 29 ноември бяха тествани всички домуващи и служители в дома за стари хора в с.Полковник Савово.Резултатите показаха, че положителни за Ковид за осем души от домуващите и една от санитарките. Още същия ден РЗИ Добрич тестваха с PCR тестове деветимата положителни и резултатите се потвърдиха на 100 %. Така, че към момента осем домуващи и една санитарка от дома са новители на корона вирус.

Много експедитивно експертите от РЗИ и персонала на дома създадоха организация за разделяне на носителите на вируса от останалите обитатели на дома и отделното им обслужване. Персоналът на дома бе разделен на работни групи. Всяка от групите ще работи в дома седем дни, без да го напуска. Мярката се предприема с оглед овладяване на заразата.Общината ще осигури  топла храна за персонала, който ще работи в дома.

Към момента, по данни на директора на дома г-жа Андриана Йорданова, инфектираните домуващи нямат оплаквания.

Превантивно, още в началото на пандемията през пролетта, общината осигури средства за закупуването на пакет от хранителни добавки и витамини за няколкомесечен прием за всеки от домуващите с цел повишаване на имунитета на възрастните хора. Сега за осемте положителни на вируса бяха закупени и лекарства , които се прилагат от вчера.Сумата , отпусната за добавки и медикаменти от общината е 1800 лв.

Въпреки, че съществува законова възможност медицинските лица от училищното и детското здравеопазване и тези от детската ясла да бъдат командировани в дома за стари хора, за да окажат помощ на колегите си там, няма да приложим това свое законово право , което имаме като техен работодател.Медицинските лица от училищните кабинети към момента ще продължават да бъдат в платен отпуск.

Персоналът на дома към момента заявява готовност да се справи без външна помощ, както винаги го е правил. Изказваме възхищението си от работата на медицинските специалисти и останалата част  от персонала на дома за стари хора. През всичките вече почти десет години, откакто е създаден и работи дома, хората, работещи там са показвали изключителна отговорност и професионализъм в обгрижването на възрастни хора и в терапевтичните занимания с тях.

Изпитваме недостиг от санитари, тъй като в момента две от санитарките са в отпуск по болест. Първият екип от персонала, който постъпи на седемдневно дежурство снощи и ще остане там до седми декември е попълнен със санитари. В момента търсим двама санитари за попълване на втория екип. Помощ във воденето на домакинството на дома , но дистанционно , ще окаже г-жа Елеонора Колева , която е домакин в Центъра за социални услуги в с.Зърнево.