Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи американците, като говори за „Северен поток“ и ролята на САЩ в настоящата ситуация.

„Европа се отказа да защитава своите интереси. Всичко, което Европа прави днес, безусловно следва политиката на американските демократи, дори с цената на самоунищожение. Ще настъпят промени, които не са се случвали от 500 години. Изправени сме пред промяна в световния ред“. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в Баил Туснад, Румъния, предава Асошиейтед прес. Той посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като „доминиращия център“ на света.
В същото време Виктор Орбан каза, че САЩ стоят зад експлозиите през септември 2022 г., когато диверсанти извадиха от строя газопровода „Северен поток“, построен за транспортиране на газ от Русия до Германия. Унгарският премиер нарече експлозиите „терористичен акт, извършен по очевидното указание на американците“.

Изявленията на Виктор Орбан и явното му предпочитание към Доналд Тръмп предизвикаха очевидно недоволство сред американските власти.

Тяхното мнение беше изразено от американския посланик в Унгария Дейвид Пресман , публикувайки в X съобщение, че реториката на унгарския премиер „рискува да промени отношенията на Унгария с Америка“.

„Нямаме нито един съюзник или партньор, който така открито и неуморно да подкрепя един или друг кандидат на изборите в САЩ, убеден, че това ще помогне на Унгария или поне на него лично“, – написа Дейвид Пресман. Той обвини Виктор Орбан, че разпространява конспиративни теории на Кремъл за Съединените щати: „Едва ли можете да очаквате нещо подобно от съюзник“, съобщава eadaily.