Операторът Веселин Христов спечели статуетката на фестивала „Златното око“ в Попово

0
2



С концерта „Да послушаме кино“ на Плевенската филхармония в Попово тази вече бе закрито 12-ото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око“ в памет на Димо Коларов. Тази година статуетката на фестивала отиде при оператора Веселин Христов за филма „Уроците на Блага“. Поради служебен ангажимент в Германия, наградата получи асистент-операторът Симеон Киров, връчена му от кмета на града-домакин Людмил Веселинов.

Церемонията по награждаването на отличените оператори и филми бе в дома на културата „Димо Коларов“. Гостите на града и участниците в културния форум бяха посрещнати по червен килим, а водещ бе журналистът Ники Кънчев.

Фестивалът за операторско майсторство „Златното око” се провежда в родния град на Коларов от 1998 г. Мисията и основната цел на фестивала за операторско майсторство е да създаде свободно творческо пространство, в което операторите да представят своите продукции и филми, а безплатните прожекции осигуряват равен достъп на различните публики до културните ценности.

В конкурсната програма на поредното издание бяха включени 32 филма: игрални – пълнометражни и късометражни филми, документални и студентски продукции.

През отминаващата седмица жителите и гостите на Попово имаха възможност да се потопят в света на седмото изкуство и да изгледат продукции, създадени през последните две години. Организаторите традиционно отличават хората от другата страна на камерата. Наградата за цялостно творчество журито отреди на оператора Радослав Спасов. Присъдени бяха две награди – почетен диплом с плакет на творческия тандем Георги Богданов и Борислав Мисирков, и за Иван Вацов. „Меджик шоп“ отличи студента Веселин Менкаджиев за филма „Лазар“. Операторът на филма „Клопка“ Кирил Проданов бе отличен от Съюза на българските филмови дейци.

Наградата на Община Попово е за оператора Антони Стоев за филма „Моят чичо Любен“. Община Попово отличи със специална награда и оператора Делян Георгиев за лентата „Балканска черна кутия“. Първа награда на Община Попово получи операторът Мартин Балкански за игралния филм „Диада“.

Фестивалът „Златното око“ е организиран от Община Попово, Съюза на българските филмови дейци и с безвъзмездна финансова помощ на Държавен фонд „Земеделие“ и Местна инициативна група – Попово. Културното събитие традиционно се провежда с подкрепата на местни спонсори.

В края на церемонията концертът на Плевенската филхармония със солисти Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов потопи публиката още веднъж в света на киното.

/ТТ/



Източник БТА