ОНЛАЙН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО 2020

0
1754

 

Регионална библиотека „Дора Габе“ се включи в 15-то издание на Националния Маратон на четенето (2 – 23 април 2020), който тази година поради извънредното положение в страната се провежда онлайн. За нас, библиотекарите, тази ситуация е една нова възможност да покажем, че четенето е дейност, с която най-добре може да се осмисли свободното време вкъщи! Днешният празник на четящите хора библиотеката посвещава на 100-годишнината от рождението на големия български писател Валери Петров, 70-годишнината от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе” и 150 години Библиотечно дело в град Добрич. През месец април библиотеката публикува на библиотечния си сайт https://www.libdobrich.bg/new.php?id=1551 и фейсбук страницата си различни образователни и информационни материали, представяния на автори, видео с четения на произведения за малки и големи, обединени в поредиците „Имало едно време…“, „Когато играчките не спят“, „Походът на книгите продължава…“, „Усмивки от стария печат“ и др.

По традиция, на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право, библиотеката отличава Читател на годината, при деца до 14 г. и при възрастни, Най-четящ клас, Най-активен партньор на библиотеката. Тази година добавяме и особено важно според нас отличие за Най-четящо семейство.

Грамоти и подаръци през 2020 г. Получават:

Анелия Христова Енчева, 2 клас на ОУ „Христо Ботев“ – Читател на годината до 14 г.
Минчо Петров Минчев на 66 г. – Читател на годината
5 А клас на СУ „Св. Кл. Охридски“, с кл. ръководител Радостина Калчева – Най-четящ клас
ДГ №8 „Бодра смяна“, с директор Кристина Фотева – Най-активен партньор
Венета, Георги и децата им Ерин и Перун Василеви – Най-четящо семемейство

Разбира се, сега сме длъжни да спазваме препоръките и да не контактуваме, но при първа възможност ще създадем специално събитие, на което ще връчим грамотите и подаръците на отличените наши читатели.

Скъпи приятели, „от вида на хвърчащите хора“, включете се и Вие в днешния Маратон на четенето, споделете на фейсбук страницата на библиотеката своето мнение за предпочитан автор, произведение, или цитат от книга, която Ви е вдъхновила.

В рамките на целия ден ще публикуваме кратки видеа с четене на текстове от любими автори от ученици, добричките писатели Петранка Божкова и Марина Константинова, библиотекари. Библиотеката изказва на всички участници своята благодарност!

Нека проведем заедно Маратона на четенето, четенето, което открива много и различни хоризонти!

Останете си вкъщи!

График на Маратона на четенето във фейсбук страницата на библиотеката https://www.facebook.com/libdobrich/

 

10.00 Откриване на Маратона с поетесата Петранка Божкова

10.30 Ученици от СУ „Димитър Талев“

11.00 Ученици от СУ „Димитър Талев“

11.30 Ученици от СУ „Димитър Талев“

12.00 Ученици от СУ „Димитър Талев“

12.30 Ученици от СУ „Димитър Талев“

14.00 Ученици от СУ „Св. Климент Охридски“

14.30 Писателката Марина Константинова

15.00 Ученици от СУ „П.Р.Славейков“

15.30 Библиотекари от Регионална библиотека „Дора Габе“