Олимпийският огън потегля утре от Пекин

0
335

Олимпийският огън ще потегли утре с ограничен състав от факлоносци и при засилени противоепидемични мерки, предаде Ройтерс преди началото на традиционната церемония. Тя ще бъде видимо различна от 130-дневния маратон през Китай през 2008 година, когато участниците изминаха 137 хиляди километра до централната арена в Пекин преди началото на лятната олимпиада.

Щафетата ще започне от Пекинския олимпийски парк и ще направи спирания покрай малка част от големите забележителности в страната. Сред тях са Летният дворец в столицата, участъкът от Великата китайска стена – Бадалин, окръгът Чжанцзякоу в провинция Хъбей, където ще бъдат проведени някои от ски състезанията, както и други места.

Едно от предаванията на факела ще бъде извършено под вода от роботи, а друго ще бъде направено от самозадвижващи се превозни средства. Заради мерките срещу коронавирус, обаче, това ще бъде видяно на живо от малка, предварително селектирана група от хора.

Мащабът на щафетата е тотално различен от този през 2008 година. Тогава тя стана и средство за гласност на критиците на Китай по проблемите с човешките права и претенциите за независимост на Тибет. Въпреки че щафетата бе съпътствана с няколко жестоки сблъсъка, в крайна сметка факелът бе качен чак на връх Еверест и стигна до Олимпийския стадион.

И тази година не мина без протести, но те бяха извършени мирно от групи активисти при възпламеняването на факела в Гърция. В последствие той бе пренесен до Китай в червен фенер – имитация на артефакт от ерата на династията Хан.

Факелът за Пекин 2022 е изработен във формата на спирала и е сребристо-червен. Целта е той да наподобява въртяща се в полет лента. Негови преносители ще бъдат общо 1200 напълно ваксинирани и тествани хора.

Щафетата ще стигне до пекинския стадион “Птиче гнездо” в петък, където все още неназованият последен факлоносец ще запали олимпийския огън. Това е същото място, на което горя факелът за Пекин 2008.

https://bnr.bg/